GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 86 dolara, trgovce brine Kina

Cijene nafte pale ispod 86 dolara, trgovce brine Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 17:36
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u petak ispod 86 dolara budući da su trgovce zabrinule naznake posustajanja gospodarske aktivnosti u Kini, nadjačavši strah od uključivanja novih aktera u sukob Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,21 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,64 dolara. Jučer je zakključila trgovinu u plusu 2,22 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,25 dolara nižoj cijeni, od 81,21 dolar. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,23 dolara.

Trgovce je jučer ohrabrilo zadržavanje kamatnih stopa u SAD-u na važećoj razini, potaknuvši sklonost ulagača imovini koju smatraju rizičnom, poput nafte.

Američka središnja banka potvrdila je raspon kamatnih stopa od 5,25 do 5,5 posto, ali je upozorila da bi ih mogla ponovo podići ukaže li se potreba.

U petak tržišta su se fokusirala na posustajanje zapošljavanja u SAD-u u listopadu, procijenivši da je smanjilo šanse za strožu monetarnu politiku.

Poslodavci su otvorili manje radnih mjesta no što se očekivalo, a plaće su porasle slabije nego u rujnu, signalizirajući slabiju potražnju.

Trgovce je zabrinuo i neočekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji u listopadu, iskazan u spuštanju službenog indeksa menadžera nabave (PMI) ispod granice od 50 bodova, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenim u srijedu.

Odvojeno istraživanje objavljeno u petak pokazalo je pak blago ubrzanje u uslužnom sektoru, ali i najslabiji rast prodaje u deset mjeseci i stagnaciju zapošljavanja zbog pogoršanog poslovnog raspoloženja.

Zabrinutost za potražnju zasjenila je sukob na Bliskom istoku, koji bi mogao ugroziti opskrbu ako se proširi na cijelu regiju. Pozornost je fokusirana na libanonski Hezbollah i procjene o njegovom eventualnom uključivanju u sukob Izraela i palestinske skupine Hamas.

"Tržište nafte pozorno će pratiti hoće li se pojaviti nagovještaji eskalacije napetosti na Bliskom istoku, posebno na libanonskoj granici, s obzirom na učestale napade Hezbollaha", rekla je Fiona Cincotta iz City Indexa.

Vođa šijitske skupine Sayyed Hassan Nasrallah istupio je u petak u javnosti prvi puta od početka sukoba, upozorivši da je širi sukob na Bliskom istoku "realno moguć".

Uvjet je za eskalaciju u Libanonu daljnja eskalacija u (blokiranoj palestinskoj eklavi) Gazi, poručio je Nasrallah.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 52 centa, na 89,04 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE