GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 75 dolara, omikron ponovo zabrinuo trgovce

Cijene nafte pale ispod 75 dolara, omikron ponovo zabrinuo trgovce
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 75 dolara, pod pritiskom pojačane zabrinutosti zbog nove varijante koronavirusa i sumnje u učinkovitost cjepiva u njezinom suzbijanju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,37 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 72 centa nižoj cijeni, od 70,95 dolara.

Cijene su prošlog tjedna porasle na oba tržišta oko osam posto, prekinuvši šestotjedno razdoblje pada, budući da se stišao početni strah od nove varijante koronavirusa koja je potaknula brojne vlade da ponovo ograniče putovanja.

"Cijene su u glavnim ugovorima bilježile pristojne tjedne dobitke, ali primjetno je da su trenutno još uvijek znatno ispod razina na kojima su bile prije omikrona", konstatira Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Omikron je zabilježen u više od 60 zemalja i po ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja "vrlo visok" globalni rizik, a neki dokazi upućuju na zaključak da cjepiva nisu djelotvorna zaštita.

I Sveučilište Oxford priopćilo je da su cjepiva na ispitivanjima pokazala slabiju zaštitu od omikrona.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigla je danas prognozu svjetske potražnje za naftom u prvom tromjesečju 2022., ali je potvrdila procjenu za cijelu godinu, procijenivši da će omikron tek blago utjecai na svijet koji se naučio nositi s pandemijom.

OPEC i njegovi saveznici nedavno su potvrdili da će u siječnju povećati opskrbu za 400 tisuća barela dnevno, unatoč omikronu, a proizvodnu će politiku ponovo razmotriti na sastanku zakazanom 4. siječnja.

Irački ministar nafte u nedjelju je izjavio da očekuje da će OPEC na tom sastanku potvrditi odluku o postupnom povećanju opskrbe u idućim mjesecima.

Tržište gotovo i nije reagiralo na najavu američkog ministarstva energetike s kraja prošlog tjedna da će 17. prosinca prodati 18 milijuna barela sirove nafte iz strateških rezervi, u skladu s najavom iz studenoga koja odražava nastojanja da se spuste cijene benzina u SAD-u.

"Tržište bi se u prvom tromjesečju 2022. moglo sučeliti sa značajnom prekomjernom opskrbom... Zato predviđamo moguće pritiske na cijene nafte u sljedećim tjednima", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Trgovci će ovaj tjedan pozorno pratiti i odluke američke, japanske, britanske i središnje banke eurozone o monetarnoj politici, koje bi mogle uključivati i obustavu poticajnih mjera prije najavljenog roka, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 74,03 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE