GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 43 dolara, trgovci ponovo razmatraju potražnju

Cijene nafte pale ispod 43 dolara, trgovci ponovo razmatraju potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara pod pritiskom straha da će se gospodarstvo i potražnja za energentima sporo oporavljati od posljedica novog vala zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,82 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 84 centa i njime trgovalo po 40,28 dolara.

SAD iz dana u dan niže nove rekorde novih slučajeva zaraze koronavirusom a postrožena ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje virusa prigušila su nadu da bi skoro mogao doći kraj globalnoj zdravstvenoj krizi.

Val nade zapljusnuo je svijet nakon što su američki Pfizer i njemački BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo spriječilo zarazu 90 posto ispitanika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, prema prvim rezultatima. Objava je potaknula snažan rast cijena nafte.

Raspoloženje na tržištima prigušilo je jučerašnje upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) cjepiva vjerojatno neće značajnije utjecati na globalnu potražnju za naftom sve do 2022. godine.

Na to se upozorenje nadovezalo izvješće američke vlade, koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 4,3 milijuna barela. Trgovci su očekivali blagi pad.

"Zapravo je dobro raspoloženje koje je donijelo Pfizerovo cjepivo pomalo splasnulo a razočaravajući podaci američke vlade blago su korigirali cijene", konstatira Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Podsjetio je ipak da su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom spremni prilagoditi proizvodnju.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi ublažiti rezove na 5,5 milijuna barela dnevno.

Alžirski ministar energetike rekao je ovog tjedna da bi OPEC+ po potrebi mogao produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje i na iduću godinu.

Tchilinguirian nije rezignirao ni u pitanju cjepiva.

Čekamo i rezultate ispitivanja drugih cjepiva koja će se možda lakše distribuirati jer im neće trebati hladnjače, podsjetio je.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 42,97 dolara, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE