GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ohrabrene nadom u cjepiva

Cijene nafte ohrabrene nadom u cjepiva
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon vijesti o cjepivima, koje su povećale nadu ulagača u oporavak potražnje za gorivom i nadjačale zabrinutost zbog skoka zaliha nafte u SAD-u prošli tjedan.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,11 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 22 centa, na 45,82 dolara.

Američki institut za naftu (API) u utorak je objavio da su američke zalihe sirove nafte, benzina i destilata prošli tjedan naglo porasle. Zalihe sirove nafte poskočile su za 1,14 milijuna barela, u odnosu na očekivanja analitičara o padu za 1,42 milijuna barela. Kasnije tijekom dana bit će objavljeni službeni podaci američke vlade.

"Iako je u nekim zemljama već započelo uvođenje cjepiva, njihov se utjecaj još neko vrijeme neće znatnije osjetiti", smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Britanija je u utorak započela masovna cijepljenja. Očekivanje da će je uskoro slijediti i druge zemlje pomoglo je neutralizirati utjecaj zabrinutosti zbog naglog rasta novih slučajeva koronavirusa na globalnoj razini i novih ograničenja kretanja u svijetu.

Vijesti o cjepivu pomogle su kompenzirati neke strahove zbog skoka broja novozaraženih s nizom obnovljenih blokada, uključujući stroge mjere zaključavanja u Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Menadžeri hedge fondova bili su u prošlome tjednu značajni kupci nafte za isporuke u budućnosti već četvrti tjedan zaredom, što je naznaka sve većeg povjerenja da će cjepiva potaknuti oporavak potrošnje nafte u sljedećoj godini.

Američka vlada objavila je da u sljedećoj godini očekuje smanjenje proizvodnje sirove nafte za 240.000 barela dnevno, na 11,10 milijuna barela dnevno, ispod njihove ranije procjene da će se pasti za 290.000 barela dnevno.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 47,79 dolara, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE