GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 90 dolara, u fokusu opskrba

Cijene nafte iznad 90 dolara, u fokusu opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak iznad razine od 90 dolara budući da je najava Saudijske Arabije i Rusije o smanjenoj opskrbi do kraja godine prevagnula nad naznakama slabosti u kineskom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 53 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 87,26 dolara.

Fokus tržišta varirao je ovog tjedna između najava o smanjenoj opskrbi iz Saudijske Arabije i Rusije i naznaka slabosti u kineskom gospodarstvu.

Saudijska Arabija planira smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su nagađali da će produljiti odluku o smanjenoj opskrbi samo do kraja listopada.

Rusija se nadovezala odlukom koja predviđa smanjivanje izvoza do kraja godine za 300 tisuća barela dnevno.

Saudijci će vjerojatno teško izbjeći pad cijena ako na kraju godine odluče obnoviti proizvodnju, napominju analitičari Commerzbanka u bilješci.

Rijad je i te kako svjestan da mora precizno odmjeriti smanjivanje opskrbe kako ne bi poništio prve rezultate nastojanja središnjih banaka da ukrote inflaciju, objašnjava John Evans iz PVM-a.

Središnje banke u SAD-u i eurozoni još nisu jasno odredile kada namjeravaju zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa koji je prigušio gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Trgovce brine i mukotrpan oporavak kineskog gospodarstva od pandemijskih ograničenja. Vlasti su pripremile poticaje, ali na tržištu smatraju da nisu dovoljno ambiciozni.

Kineski izvoz i uvoz pali su u kolovozu zbog posustale inozemne i domaće potražnje. Svijetla točka izvješća carinske uprave bio je skok uvoza nafte, za gotovo 31 posto, budući da Kina obično puni spremnike čak i u razdoblju mlake gospodarske aktivnosti ako su cijene povoljne.

Tako su u kolovozu znatno povećali uvoz sirove nafte, s obzirom na obilnu ponudu povoljnih ruskih barela, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 67 centi, na 92,97 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE