GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 78 dolara

Cijene nafte iznad 78 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka prevagnula nad prognozom rekordne proizvodnje u SAD-u i strahovanjima za potražnju zbog slabog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 72 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,31 dolar. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 73,01 dolar.

Tržišta u ovom tjednu balansiraju između zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka zbog eskalacije oružanih sukoba i nagovještaja slabe potražnje.

Jemenski Huti nastavili su s napadima u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom u znak potpore Palestincima, a napetost u regiji zaoštrili su izraelski napadi na Libanon. SAD je pak oformio koaliciju koja pokušava presresti napade.

Potporu cijenama pruža i smanjena opskrba iz Libije zbog blokade naftnog polja Sharara koje dnevno može proizvesti do 300 tisuća barela.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju. Potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos rekao je u srijedu da je eurozona u četvrtom tromjesečju vjerojatno stupila u recesiju i da su izgledi za rast aktivnosti i dalje slabi.

Značajniji rast cijena zakočila je u srijedu i prognoza američke vlade da će proizvodnja u ovoj godini dosegnuti rekordnu razinu.

“Čini se da je tržište trenutno dobro opskrbljeno, što cijene drži blizu niskih razina iz prethodnih dana”, rekao je Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA-e. “Ništa što smo vidjeli proteklih tjedana ne mijenja tu činjenicu pa su tržišta oscilirala, ali se u konačnici nisu puno pomakla”, dodao je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 78,28 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE