GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju

Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 3,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 76,55 dolara. Prošlog petka zaključila je trgovinu u minusu 9,50 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,61 dolar višoj cijeni, od 71,76 dolara. Zadnji dan trgovanja u prošlom tjednu zaključila je u minusu 10,24 dolara.

Tržišta je na kraju prošlog tjedna uzdrmala vijest o pojavi omikroma, nove varijante koronavirusa, budući da su vlade širom svijeta počele zatvarati granice sa zemljama na jugu Afrike kako bi spriječile širenje zaraze, a ograničenja putovanja nagovješćuju i manju potrošnju goriva.

Svjetska zdravstvana organizacija (WHO) upozorila je da će se možda tek za nekoliko tjedana moći pouzdano reći koliko je ozbiljna prijetnja koju predstavlja nova varijanta koronavirusa.

Neimenovani liječnik iz južne Afrike koji je liječio zaražene omikronom izjavio je pak da su simptomi, prema njegovim dosadašnjim iskustvima, blagi, navodi Reuters.

"Na tržištima je prošlog petka dominirao faktor straha", konstatirao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer. "Najavljena i uspostavljena ograničenja zračnih putovanja ne mogu u osnovi objasniti oštar pad" cijena prošlog petka, dodao je Ruecker.

Mir je ipak prividan i trgovci čekaju nove informacije o virusu, a omikron je donio novi izazov i za Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i za njezine saveznike koji se spremaju razmotriti proizvodnu politiku.

OPEC+ odgodio je ovotjedni sastanak tehničkog odbora kako bi bolje proučio utjecaj nove varijante na tržišta, a Rusija je izjavila da ne vidi potrebe za hitnom intervencijom na tržištu, umanjivši izglede za izmjene dogovora o opskrbi.

Skupina planira povećati opskrbu u prosincu za 400 tisuća barela dnevno, otklonivši prije pojave omikrona pozive velikih potrošača, poput SAD-a, da izbaci na tržište puno više barela kako bi se zaustavio nagli rast cijena nafte.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 76,09 dolara, što znači da je bio 4,22 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE