GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 82 dolara

Cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 17:07
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da trgovci strahuju od produbljivanja krize u kineskom sektoru nekretnina i posustajanja potražnje za naftom u najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u ožujku bila niža za 52 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,88 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,15 dolara.

Aktivnije se danas u Londonu trgovalo barelima s rokom isporuke u travnju, po 50 centi nižoj cijeni, od 81,33 dolara.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 29 centi, na 76,49 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,23 dolara.

Na početku tjedna tržišta je poljuljala odluka suda u Hongkongu o likvidaciji prezaduženog kineskog nekretninskog diva Evergrandea. Ni nakon opetovanih naloga kompanija nije dostavila plan o restrukturiranju dugova, obrazložila je sutkinja Linda Chan.

Sektor nekretnina koči kineski gospodarski rast, s obzirom na 25 posto udjela u BDP-u, pa ulagači strahuju za potražnju za energentima.

„Očekivane posljedice mogućeg kolapsa u kineskom sektoru nekretnina poništavaju sve državne poticaje i pokrenut će vrlo negativne globalne šokove", rekao je analitičar PVM-a John Evans.

Značajniji pad cijena zakočila je eskalacija sukoba na Bliskom istoku. SAD je najavio da će učiniti "sve što treba" kako bi zaštitio svoje vojnike nakon napada dronom u Jordanu, u kojem je poginulo troje američkih vojnika, a ranjeno ih je 40.

Američki predsjednik Joe Biden upro je prstom u "skupine povezane s Iranom", raspirivši strahovanja od sukoba s Teheranom.

„Eskalacija napetosti između SAD-a i Irana, osobito kroz izravan sukob, pojačala bi rizik negativnih posljedica po opskrbu iranskom naftom. Izvoz iranske nafte vjerojatno je najranjiviji na moguću postroženu provedbu sankcija", objašnjava Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

Iran je tijekom većeg dijela 2023. izvozio 1,2 milijuna do 1,6 milijuna barela nafte dnevno, što odgovara 1,0 do 1,5 posto globalne ponude nafte, dodao je Dhar.

„Procjenjujemo da je današnja cijena barela na londonskom tržištu od 82 dolara samo oko četiri dolara viša od tržišne vrijednosti, a dva dolara (tog iznosa) otpada na više troškove prijevoza", napisao je u utorak JP Morgan. Ostatak čini premija na geopolitički rizik, dodaju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak poskupio 1,19 dolara, na 84,19 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE