GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 82 dolara; nervoza zbog napada u Crvenom moru

Cijene nafte ispod 82 dolara; nervoza zbog napada u Crvenom moru
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući zabrinutost trgovaca za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i nagovještaje veće proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 54 centa nego na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 76,52 dolara.

Trgovci su prošli tjedan pratili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio prijedlog palestinskog Hamasa o obustavi neprijateljstava u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Nervozu izazivaju i napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Pokret upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena, a ometa promet kroz prolaz Bab al-Mandab, tražeći obustavu izraelskih napada u Gazi i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da štite sigurnost plovidbe, a Ansar Allah je proširio popis meta na brodove s britanskim i američkim vezama.

Tržišta su prigušili nagovještaji povećavanja proizvodnje u SAD-u. Energetske tvrtke otvorile su prošli tjedan najviše bušotinskih postrojenja za naftu plin od sredine prosinca, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju nakon što je dužnosnica američke središnje banke izjavila da ne vidi razloga za preporuku o snižavanju kamatnih stopa u SAD-u, pridruživši se skupini koja inzistira na striktnoj kontroli inflacije.

Više kamatne stope koče gospodarstvo, što znači i slabiju potražnju za naftom. Vodeći proizvođači signalizirali su pak preko glavnog svjetskog izvoznika Saudijske Arabije da su će budno pratiti potražnju i prilagođavati ponudu. Saudijski ministar energetike izjavio je da će zamrznuti planove o povećanju proizvodnih kapaciteta, ukazujući na energetsku tranziciju.

Saudijski dužnosnik naglasio je ipak da imaju dosta rezervnih kapaciteta i da mogu reagirati na potencijalne poremećaje u opskrbi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,30 dolara, na 81,45 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE