GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte i plina na najvišoj razini ove godine, rastuća zabrinutost u Europi

Cijene nafte i plina na najvišoj razini ove godine, rastuća zabrinutost u Europi
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 16:18
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte dodatno su porasle nakon što su u četvrtak dosegnule najvišu razinu u deset mjeseci. Osim toga, cijene plina kreću se prema najvišoj razini u godini.

Cijene nafte rastu na glavnim tržištima, nakon što su pozitivni gospodarski podaci iz Kine potaknuli očekivanja o rastu potražnje.

Kineska industrijska proizvodnja i maloprodaja u kolovozu su porasli više od očekivanog, što ukazuje da se drugo najveće svjetsko gospodarstvo počinje stabilizirati.

Brent, svjetsko mjerilo nafte, poskupio je za 65 centi, tj. 0,7 posto, na 94,35 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta porasla 67 centi, također 0,7 posto, na 90,83 dolara po barelu.

Obje su cijene na najvišoj ovogodišnjoj razini, što je oko četiri posto više nego prošli tjedan.

Ranije su zabrinutosti oko opskrbe pomaknule cijene, jer su glavni proizvođači nafte Rusija i Saudijska Arabija prošli tjedan objavili da će zadržati nisku ponudu do kraja godine.

Potom je uslijedilo izvješće Međunarodne agencije za energiju u kojem se navodi da će produljena smanjenja proizvodnje nafte rezultirati tržišnim deficitom u posljednja tri mjeseca 2023. godine.

Nedavne katastrofalne poplave u Libiji izazvale su zabrinutost da zemlje OPEC-a, ključni opskrbljivači Europe, neće moći opskrbljivati svojih milijun barela nafte dnevno.

Rast cijena nafte izravno utječe na cijene prirodnog plina. Dok svjetske cijene prirodnog plina i benzina pokazuju blagi rast uz cijene nafte, europska referentna cijena prirodnog plina nizozemskog TTF-a danas je pala za više od 2,5 posto.

To ukazuje na to da europskim tržištem uglavnom dominiraju mračne ekonomske perspektive, potaknute njemačkim gospodarstvom, te da je potražnja na kontinentu niska.

Jedna od najvećih bonitetnih agencija očekuje privremeni rast europskih cijena.

S druge strane, postoje i očekivanja da će Europa ove godine ponovno dočekati blaži početak zime, što bi moglo odgoditi potražnju za grijanjem. Također, rezerve prirodnog plina u Europi su popunjene oko 94 posto.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE