GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 94 dolara

Cijene nafte blizu 94 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak blizu 94 dolara, balansirajući između procjena o tijesnoj opskrbi do kraja godine i neizvjesnosti koju stvaraju posustajanje kineskog gospodarstva i monetarna politika u SAD-u i eurozoni.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 93,78 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 90,03 dolara.

Raspoloženje na tržištu u ovom tjednu obilježila je odluka Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja godine. Vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do siječnja za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici već su ranije pomaknuli rok dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja iduće godine.

"Špekuliranje sa cijenama nafte postalo je jako popularno na Wall Streetu. Nitko ne sumnja da će tržište nafte biti jako tijesno opskrbljeno u četvrtom tromjesečju zbog odluke OPEC+ (o proizvodnji)", tumači Edward Moya iz OANDA-e.

Ulagače je ohrabrilo i blago slabljenje temeljne inflacije u SAD-u u kolovozu, budući da bi moglo potaknuti središnju banku da ponovo napravi pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Europska središnja banka (ECB) ponovo ih je podigla u četvrtak, ali je signalizirala da se ciklus zaoštravanja monetarne politike u eurozoni možda bliži kraju, s obzirom na prigušenu potražnju i slabiji rast gospodarskih aktivnosti.

U petak ECB je ipak naglasio da bi mogao i podići kamatne stope ako rast cijena ubrza. Bančine najnovije procjene predviđaju sporiji rast cijena u idućim godinama i približavanje opće i temeljne inflacije na korak od ciljanih dva posto u 2025.

U središtu je pozornosti ipak Kina, motor svjetske potražnje za naftom, prema procjeni OPEC-a. Kinesko gospodarstvo mukotrpno se oporavlja od strogih mjera suzbijanja covida, ali industrijska proizvodnja i maloprodaja bile su u kolovozu snažnije no što se očekivalo.

Podaci objavljeni u petak pokazali su i da je prerada nafte u rafinerijama porasla gotovo za petinu u odnosu na prošlu godinu, potaknuta snažnom potražnjom za derivatima.

"Klađenje na naftu postaje omiljena trgovina na Wall Streetu. Nitko ne sumnja da će odluka OPEC+ (o naftnoj proizvodnji) krajem prošlog mjeseca održati tržište nafte vrlo tijesnim u četvrtom kvartalu ", rekao je analitičar OANDA-e Edward Moya.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 60 centi, na 95,70 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE