GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 90 dolaramaft

Cijene nafte blizu 90 dolaramaft
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak blizu razine od 90 dolara pred posjet američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu zastrt bojaznima da bi izraelski sukob s palestinskim Hamasom mogao ugroziti opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 89,77 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u minusu 1,24 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 86,68 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,03 dolara.

Na kraju prošlog tjedna moguća eskalacija sukoba palestinskog Hamasa i Izraela potaknula je zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka. U ponedjeljak napetost su donekle ublažile tvrdnje izvora da bi SAD mogao ublažiti sankcije na izvoz venezuelanske nafte.

Venezuelanska vlada i oporba najavile su povratak za pregovarački stol u ovom tjednu, nakon gotovo 12-mjesečnog zastoja, što će po riječima predsjednika Nicolasa Madura olakšati izbore u 2024. godini. SAD bi pak mogao ublažiti sankcije, kažu izvori.

SAD je sankcije uveo 2019. godine, tvrdeći da su rezultati izbora u 2018. lažirani.

Američka vlada pokušava osigurati veću opskrbu svjetskih tržišta kako bi ublažila visoke cijene. No Venezueli će trebati vremena da poveća proizvodnju jer su ulaganja pod sankcijama presahla.

Washington je u međuvremenu objavio da će predsjednik Biden u srijedu posjetiti Izrael, koji planira ofenzivu protiv palestinske naoružane islamističke palestinske skupine Hamas u blokiranoj Gazi.

Izraelski napadi izazvali su u Gazi humanitarnu krizu i raspirili bojazni da bi se u sukob mogao uključiti i Iran.

Američki predsjednik pokušat će posjetom izraziti podršku izraelskom ratu protiv Hamasa i istodobno pridobiti arapske države da mu pomognu otkloniti širenja rata nakon što je Iran obećao “preventivne mjere” “fronte otpora” saveznika, uključujući libanonski Hezbolah, tumači Reuters.

“Rizici nisu otklonjeni, iranski ministar vanjskih poslova upozorava da bi mogućnost širenja rata na druge fronte uskoro mogla prerasti u nužnost”, istaknuli su analitičari ANZ Researcha u utorak u bilješci.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE