GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 79 dolara

Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 17:04
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara budući da trgovci važu moguće poremećaje u opskrbi s Bliskog istoka i posustalo gospodarstvo koje pritišće globalnu naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 27 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 78,83 dolara.

Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u veljači trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 73,76 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u ožujku, po 31 cent višoj cijeni, od 73,56 dolara.

"Jutrošnje prigušeno otvaranje dovoljno govori o trenutnom raspoloženju na tržištu sirove nafte, unatoč aktualnim geopolitičkim sukobima u Europi i na Bliskom istoku", rekao je Tony Sycamore iz IG-a .

Nema naznaka predaha u izraelskoj ofenzivi u palestinskom Pojasu Gaze i u napadima jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, unatoč vojnom odgovoru SAD-a.

Ansar Allah traži obustavu izraelskih vojnih operacija i dostavu humanitarne pomoći Palestincima, a SAD i Britanija odgovaraju da napadima na ciljeve u Jemenu žele zaštititi plovidbu na ruti kojom prolazi do 15 posto svjetske trgovine.

U takvim uvjetima trgovci se pribojavaju širenja sukoba koje bi dovelo u pitanje opskrbu s Bliskog istoka.

Neke analitičare više brine potražnja.

Proizvođači plasiraju na tržište više barela, a izgledi za gospodarski rast u Kini i Europi u najboljem su slučaju mješoviti, objašnjava analitičar IG-a, ukazujući na očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni ovaj tjedan pokazati značajno usporavanje rasta američkog gospodarstva.

"Ulagači žele biti optimistični, ali su na oprezu zbog slabašnih podataka i opreznog narativa dužnosnika", objašnjava Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američka vlada uvelike se razlikuju u procjenama ovogodišnjeg rasta potražnje koje se kreću u rasponu od 1,24 do 2,25 milijuna barela dnevno. Slažu se ipak da će u 2025. rast usporiti.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 88 centi, na 80,27 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE