GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene električne energije guše velike slovenske kompanije

Cijene električne energije guše velike slovenske kompanije
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2023 / 08:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovensko gospodarstvo, posebice velika poduzeća, suočavaju se s problemima zbog visokih cijena električne energije. S obzirom na to da tvrtke u drugim europskim zemljama imaju fiksne cijene električne energije, time se ubrzano pogoršava konkurentnost našeg gospodarstva.

Gospodarstvenici stoga pozivaju Vladu da što prije djeluje i po uzoru na Njemačku zamrzne cijenu megavat sata električne energije za velike potrošače.

Dok njemačke tvrtke u prosjeku plaćaju 130 eura po megavat satu električne energije, slovenske kompanije plaćaju znatno više, čak do 300 eura po megavat satu. Koliko je to velik problem slikovito je opisao Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih željeznica. Kad bismo kupili po 300, imali bismo 60 milijuna eura više za šest mjeseci, rekao je.

Slovenske željeznice su to izbjegle i zakupile struju po varijabilnim cijenama, no nisu sve tvrtke imale tu sreću, pa je u prvim mjesecima ove godine obujam proizvodnje kod nas pao za čak 15 do 20 posto, procijenio je predsjednik GZS-a Tibor Šimonka.

"Sada zvonimo i nemamo drugog izbora nego tražiti od vlade da poduzme mjere slične onome što su učinile Njemačka i neke druge zemlje", rekao je.

Riječ je o zamrzavanju cijene na 130 eura po megavat satu, što bi značajno popravilo situaciju za velike tvrtke, koje zapošljavaju trećinu svih zaposlenih, ostvaruju više od polovice neto prihoda i čak 44 posto dodane vrijednosti u zemlja.

Među velikim poduzećima među najviše su pogođena trgovačka društva koja su u ožujku zabilježila godišnji pad od 13 posto, gotovo najveći među zemljama EU. Predsjednica Gospodarske komore Mariča Lah pita se što je država učinila protiv inflacije, koja se zbog poskupljenja skupila više u državni proračun na račun PDV-a.

Iako je pitanje retoričko, gospodarstvenici se nadaju da će ih Vlada nakon više od pola godine nagovaranja poslušati.

Tagovi: električna energija, Tibor Šimonka, slovenske kompanije, sloevenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
INVESTICIJE
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
Petrol: Pad dobiti i prihoda u prvom kvartalu
SLABO
Petrol: Pad dobiti i prihoda u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvom je kvartalu zabilježila 1,5 milijardi eura prihoda, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. S 15 milijuna eura čista dobit bila je 40 posto niža.
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE