GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u

Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 19:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama, izvijestio je CNN pozivajući se na analizu naftne računovodstvene tvrtke Lipov. Oil Associates.

Milijun britanskih toplinskih jedinica jednako je 293 kilovat-sata (kWh) električne energije.

Na zatvaranju američkog trgovanja u utorak cijena plina iznosila je 9,33 dolara za milijun BTU, javljaju američki mediji, a prenosi Rasha Today.

Analitičari u SAD-u kažu da europska kriza prirodnog plina pridonosi rastu cijena u Americi, ali da nije glavni pokretač rasta cijena, dodaje CNN.

"Više globalnih cijena prelijeva se u SAD." Prirodni plin je postao globalna roba s pojavom ukapljenog prirodnog plina (LPG)", rekao je Rob Thamel, viši upravitelj portfelja u Tortiz Capital Advisors.

Sjedinjene Američke Države potaknule su izvoz TPG-a u Europu u nastojanju da ublaže utjecaj smanjenih opskrba iz Rusije, glavnog opskrbljivača prirodnim plinom Starog kontinenta, navodi se u prilogu i dodaje da se svaka raspoloživa molekula plina šalje iz SAD-a u eurozonu. .

Cijene plina u Europi učetverostručile su se od početka godine zbog pada ruskih tokova. Cijena na terminskom tržištu u čvorištu TTF u Nizozemskoj ovaj je tjedan prvi put od ožujka premašila 2600 dolara za tisuću kubičnih metara, podsjeća RT.

Gazprom predviđa da bi cijena plina ove zime mogla porasti za 60 posto, na više od 4000 dolara za tisuću prostornih metara.

Tagovi: plin, ruski plin, Gazprom, Europska komisija, ugljen, ruski energenti
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale prema 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 77 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su prema 77 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da bi se najavljeno postupno povećanje opskrbe pred kraj godine moglo poklopiti s anemičnom potražnjom u uvjetima visokih troškova zaduživanja koji koče gospodarsku aktivnost.
Zagreb ima opciju tužbe protiv HERA-e, ali...
OPCIJE
Zagreb ima opciju tužbe protiv HERA-e, ali...
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da će osporavati najnoviju odluku HERA-e o određivanju opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom za distribucijsko područje Gradske plinare Zagreb, a to znači da hitno mora pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Zagrebu.
Južna interkonekcija: Traže se odvojci za Livno i Posušje
ODVOJCI
Južna interkonekcija: Traže se odvojci za Livno i Posušje
MOSTAR - Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić kazao je za izgradnju plinovoda južna interkonekcija ne postoji saglansost županija preko kojih bi plinovod trebao proći.
Cijene nafte ispod 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 81 dolara
LONDON - Cijene nafte potonule su na početku novog tjedna ispod 81 dolara, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uvjete za postupno povećanje opskrbe u idućoj godini.
Biootpad: Zagreb sklopio sporazum sa Saubermacherom i Pripuzovim Eko-Flor Plusom
NATJEČAJ
Biootpad: Zagreb sklopio sporazum sa Saubermacherom i Pripuzovim Eko-Flor Plusom
ZAGREB - Okvirni dvogodišnji sporazum za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu potpisale su dvije privatne tvrtke, Saubermacher-EKP i Eko-Flor Plus, a iz Zagrebačkog holdinga o konkretnim planovima nisu željeli odgovoriti na upite FORBES Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE