GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna interkonekcija: Traže se odvojci za Livno i Posušje

Južna interkonekcija: Traže se odvojci za Livno i Posušje
ODVOJCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2024 / 07:48
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić kazao je za izgradnju plinovoda južna interkonekcija ne postoji saglansost županija preko kojih bi plinovod trebao proći.

- Da bi se izdala urbanistička suglasnost za jedan takav objekt koji je na prostoru više županija preko kojih je predviđeno da taj plinovod prolazi, mora dobiti potvrdu svih ministarstva ove četiri županije da je sve u vezi njegove izgradnje u skladu s njihovim prostornim planovima. Ministarstvo je od četiri županije, preko čijeg teritorija je predviđeno da prolazi plinovod južna interkonekcija, dobilo tri negativna mišljenja iz tri županije iz razloga što to nije usklađeno s njihovim prostornim planovima, što nisu predviđeni krakovi/odvojci kako bi trebalo da bude. To su već detalji o kojima će biti pisano očitovanje Ministarstva'', pojašnjava federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić za Oslobođenje.

Pri tome ističe da tu nema politike, već je, kako kaže, čisto struka u pitanju. - Federalnim Zakonom o prostornom planiranju je preciziran način izdavanja urbanističkih suglasnosti i od Ministarstva je ovo sve točno navedeno što sam vam rekao. Pored toga, ima još određeni dio nedostataka koje je BH Gas imao u svom zahtjevu i zbog kojeg mi praktično nismo mogli izdati urbanističku suglasnost za taj objekt', dodaje ministar.

Govoreći o koracima koji slijede, Nedić kaže da investitor treba da osigura pozitivna mišljenja, odnosno da se sva ova regulativa koja je predviđena - uredi na način da je taj projekt kompatibilan sa prostorno-planskom dokumentacijom spomenutih kantona.

U BH Gasu navode, kako piše RSE, da je Ministarstvo tražilo da se u okviru plinovoda ostave odvojci za Livno i Posušje u zapadnoj Hercegovini, a ne samo za Mostar, kako je prvobitno bilo planirano.

- To se da korigovati pošto je još idejni projekat, nije rađen glavni, rekao je Edis Baković, direktor BH Gasa, koji je potvrdio da su rješenje dobili 27. maja, te da nastavljaju raditi sa resornim ministarstvom na rješenju.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je prije nekoliko dana da će zakon o gasovodu južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska u najskorije vrijeme biti na dnevnom redu federalne Vlade i da će nadležna kompanija biti BH Gas.

Zakon kojim bi se službeno pokrenula gradnja plinovoda usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH krajem 2021. godine i tada su za njega glasali i izaslnici HDZ-a BiH. Zakon je potom blokiran u Domu naroda, jer je HDZ uložio amandmane prema kojim bi BH Gas bio isključen iz projekta, a nositelj bi bila kompanija koju bi tek trebalo osnovati.

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Tagovi: Južna interkonekcija, plinovod, Livno, Posušje
PROČITAJ I OVO
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
STRATEŠKI
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
BERLIN/FRANKFURT/LONDON - Kineski proizvođači vjetroturbina ovog su mjeseca ostvarili svoju prvu narudžbu u Njemačkoj, dok grade zamah na europskom tržištu i povećavaju zabrinutost u industriji EU da se suočava s egzistencijalnom prijetnjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE