GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti

Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 11:34
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.

Glavni razlog preuzimanja bio je Hessov udio u ovom naftnom polju uz obalu Gvajane na sjeveru Južne Amerike. Nalazištem upravlja američki naftni div ExxonMobil, koji ima 45% udjela. Hess posjeduje 30 posto udjela, dok kineska tvrtka CNOOC posjeduje preostalih 25 posto, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Postojeći ugovor sadrži odredbu koja postojećim partnerima - ExxonMobilu i CNOOC-u daje "pravo prvenstva" kupnje imovine u Gvajani.

Chevron i Hess vjeruju da se ovo pravo ne primjenjuje "zbog strukture spajanja" i teksta ugovora, stoji u Chevronovom podnesku. Međutim, nakon objave ugovora o preuzimanju između Chevrona i Hessa u listopadu, ExxonMobil i CNOOC rekli su da se ne slažu.

"Hess, Chevron, ExxonMobil i CNOOC sudjelovali su u konstruktivnim raspravama u vezi s uvjetima sporazuma, a Chevron i Hess vjeruju da će te rasprave proizvesti ishod koji neće odgoditi, spriječiti ili spriječiti završetak spajanja", rekao je Chevron, dodajući da bi oni ili Hess mogli pokrenuti arbitražu ako ti razgovori ne urode dogovorom, navodi AFP.

Chevron je u podnescima regulatorima priznao da je postojao scenarij u kojem bi Hess ostao neovisna tvrtka, ali je dodao da ne vjeruje da je vjerojatnost takvog ishoda velika, sažima dokumente AFP.

Gvajana ima najveće rezerve sirove nafte po glavi stanovnika na svijetu. Prema procjenama, ova mala južnoamerička država ima 11 milijardi zaliha nafte od 159 litara.

Tagovi: Chevron, Hess, cnooc, exxon, gvajana, nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE