GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska zbog ulaska u Schengen odgađa naplatu tranzitnih naknada za ruski plin

Bugarska zbog ulaska u Schengen odgađa naplatu tranzitnih naknada za ruski plin
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 16:43
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Buharska je odgodila naplatu tranzitnih naknada za ruski prirodni plin kako ne bi ugrozila željeno pristupanje Schengenu zbog mogućih prigovora Mađarske.

Naknade uvedene u listopadu trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom, ali to bi moglo utjecati na cijene ruskog plina u Mađarskoj i Srbiji, koji u te zemlje stiže preko Bugarske.

Bugarski izvori rekli su u ponedjeljak da Gazprom nije platio, a nije ni komentirao tranzitnu naknadu od 10 eura po megavatsatu plina.

Bugarska je vrlo blizu ulaska u Schengen i ne želi da zbog ove naknade bude u tome spriječena, rekao je čelnik stranke desnog centra GERB Boiko Borissov. Stranka GERB je također u bugarskoj vladi.

Bugarska će se 1. siječnja 2024. službeno pridružiti europskom šengenskom prostoru, koji omogućuje prekogranično kretanje bez provjere putovnica između zemalja u skupini.

Nizozemska i Austrija blokiraju pristupanje Bugarske Schengenu od 2022. No nedavna medijska izvješća pokazuju da je Beč sada spreman ublažiti svoje stajalište.

Mađarski predsjednik Viktor Orban navodno je zaprijetio vetom na pristupanje Bugarske Schengenu ako Sofija ne ukine naknadu za ruski prirodni plin.

Borissov i predsjednik vladajuće liberalne stranke Kiril Petkov odlučili su pričekati odgovarajući mehanizam EU u vezi s naknadama za tranzit ruskog prirodnog plina, objasnio je Borissov.

Tagovi: Bugarska, PLINOVOD, hAZPROM, PLIN, RUSKI PLIN, SCHENGEN
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE