GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blokirani projekti obnovljivih izvora energije vrijedni više od milijardu eura

Blokirani projekti obnovljivih izvora energije vrijedni više od milijardu eura
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 21:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Budući da nije poznata cijena priključenja na elektroenergetsku mrežu, projekti obnovljivih izvora energije snage oko 1300 megavata u blokadi su. Investicije koje čekaju realizaciju vrijedne su više od milijardu eura - usporedbe radi, kao četiri Pelješka mosta.

Neki projekti već se godinu i pol ne miču s mrtve točke. Investitor Goran Fržop iz okolice Šibenika objašnjava da se to događa jer Hera ne donosi odluku o iznosu naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

- Među tih 1300 projekata koji su na čekanju, nalaze se i naša dva projekta sunčanih elektrana koje smo planirali raditi dogodine, no nažalost i oni su u blokadi. Rokovi nas pritišću zato jer je od trenutka dobijanja energetskog odobrenja propisan rok od pet godina, rekao je Fržop, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u društvu TEC obnovljivi izvori d.o.o.

U gospodarsko-interesnom udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske objašnjavaju da bez poznate cijene priključka investitori ne mogu pribaviti ključne dokumente.

- Njima je prvi korak to podnošenje zahtjeva za priključenje, sastavni dio tog elaborata je cijena priključka. Bez toga oni ne mogu sklopiti ugovor o priključenju, bez ugovora o priključenju oni ne mogu dobiti elektroenergetsku suglasnost , a elektroenergetska suglasnost vam je uvjet za dobivanje lokacijske dozvole, pa građevinske i onda tek kreće gradnja, pojasnila je pravna stručnjakinja Tea Dabić.

Rokovi prolaze, problemi se gomilaju, a od HERA-e - ni glasa.

Unatoč višednevnim nastojanjima iz HERA-e nismo dobili čak ni pisani odgovor, piše HRT. Prije svega, na ključno pitanje zašto već godinu i pol ne definiraju cijenu priključka za elektroenergetska postrojenja iako su se obvezali da će to napraviti.

Izgradnju postrojenja ne koči samo HER-a nego i operater HOPS. Zahtjev za priključenje sada se može podnijeti samo jednom godišnje, a tu je i problem financiranja dalekovoda. Postavlja se pitanje - koje je rješenje?

- Započeti sa postupcima priključenja , omogućiti da se dođe do dozvola za gradnju i priključiti, a u narednih pet godina koliko će realno biti potrebno da se svi ti projekti realiziraju sagraditi novi dalekovod od Splita do Rijeke sredstvima države, odnosno iz izvora za financiranje poput fondova ili naknade za korištenje mreže, ustvrdio je Fržop.

O ovom problemu oglasili su se i iz Ministarstva gospodarstva. Objašnjavaju da oni nisu mjerodavni za ishođenje lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, a kad je riječ o strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030., tvrde da nema razloga za brigu. Ističu da su samo u posljednje tri godine izdali 3300 megavata energetskih odobrenja.

Tagovi: oie, solari, hera, fržop
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE