GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi tjedni rast cijen nafte nakon sedam tjedana pada

Blagi tjedni rast cijen nafte nakon sedam tjedana pada
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 07:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon sedam tjedana pada

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon sedam tjedana pada, a tijekom tjedna osjetno su oscilirale, ovisno o vijestima o ponudi i potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,9 posto, na 76,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 71,43 dolara.

Prvi rast cijena nakon sedam tjedana pada zahvaljuje se nadi trgovaca da će u idućoj godini potražnja za naftom porasti, s obzirom da je, čini se, ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici američke središnje banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, s obzirom da inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, i procijenili da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

To najvjerojatnije znači da će, unatoč oštrom povećanju kamata u više od godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju. A to, pak, znači stabilizaciju potražnje za naftom.

Najava smanjenja kamata Feda izazvala je pad vrijednosti dolara prema košarici valuta na najnižu razinu u četiri mjeseca, što je također podržalo cijene nafte, s obzirom da je zbog slabijeg dolara nafta jeftinija za kupce u drugim valutama.

Zbog niže cijene i mogućeg jačanja potražnje u SAD-u, svjetska potrošnja nafte porast će u 2024. za 1,1 milijun barela dnevno, oko 130 tisuća više nego što se prije očekivalo, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Smanjenje proizvodnje OPEC+ vjerojatno će održati tržište nafte na početku 2024. u ravnoteži, unatoč slabijoj potražnji, a to bi trebalo ublažiti trenutnu zabrinutost zbog prekomjerne ponude", objavio je Commerzbank.

OPEC+, koji okuplja zemlja OPEC-a i saveznike, krajem studenog je dogovorio smanjenje proizvodnje od oko 2,2 milijuna barela dnevno za prvo tromjesečje iduće godine.

No, slabi gospodarski podaci iz najvećeg europskog gospodarstva, njemačkog, i najvećeg svjetskog uvoznika Kine ograničili su rast cijena nafte prošloga tjedna.

Nakon pada prethodnih tjedana, cijene su nafte na putu gubitaka u ovoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela trenutno u minusu u odnosu na početak godine oko 11 posto, kao i na američkom tržištu.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE