GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biom: Sudski zaustavljen projekt vjetroelektrane Vrataruša II

Biom: Sudski zaustavljen projekt vjetroelektrane Vrataruša II
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Visoki upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) da za vjetroelektranu Vrataruša II nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, izvijestila je udruga Biom u petak.

Iz Bioma ističu da je tim rješenjem Ministarstvo htjelo osloboditi investitora obveze izrade studije utjecaja na okoliš. Presudom Visokog upravnog suda iz srpnja 2020., koja je tužitelju Biomu dostavljena ovoga tjedna, okončan je gotovo tri godine dug spor između Bioma i MZOE-a.

"Naš cilj nije zaustaviti investicije u obnovljive izvore energije već osigurati pravilne i zakonite postupke ocjene utjecaja u kojima se ne pogoduje investitorima na štetu prirode. Ako se opetovano zanemaruje svrha ovih postupaka i dopušta da se projekti 'puštaju' na temelju podataka upitne kvalitete, ove postupke se svodi na samo još jedan birokratski korak koji investitori moraju zadovoljiti", poručila je direktorica Udruge Biom Željka Rajković.

Biom je krajem 2017. podnio tužbu protiv rješenja MZOE za Vratarušu II., snage 24 MW koja se planira pokraj grada Senja, a koja je odbijena presudom Upravnog suda u Rijeci, podsjećaju. Nakon toga je uložio žalbu na presudu riječkog suda Visokom upravnom sudu. Žalba je nakon dvije godine riješena u korist Bioma.

Biom je na obje sudske instance ukazivao na značajne nedostatke u provedenim postupcima ocjene utjecaja za Vratarušu II., ističu, osobito na činjenice da nisu točno utvrđeni mogući utjecaji vjetroelektrane na bjeloglave supove i sure orlove, koji se gnijezde ili hrane na planiranoj lokaciji vjetroelektrane.

"Radi se o strogo zaštićenim pticama i rijetkim grabljivicama čija populacija stagnira u Hrvatskoj", upozorili su iz Bioma, koji je jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj.

Visoki upravni sud je potvrdio argumentaciju Bioma da nisu ocijenjeni kumulativni utjecaji vjetroelektrane Vrataruša II. sa susjednom vjetroelektranom Senj koja se nalazi na dva kilometra zračne udaljenosti.

Prema zaključku Visokog upravnog suda, navedeni nedostatak propustio je ispraviti prvostupanjski sud. Također, Visoki upravni sud utvrdio je da nisu točni navodi Ministarstva kako su ipak ocijenjeni kumulativni utjecaji, unatoč ponovljenim tvrdnjama predstavnika Ministarstva u parnici, navodi se.

Iz Bioma ističu da su uz MZOE na sudu morali pobijediti i veliki odvjetnički ured iz Zagreba koji je zastupao investitora i zbog čega je udruga bila izložena riziku velikih novčanih troškova u slučaju da izgubi parnicu.

Paralelno s ovom parnicom, Biom je za Vratarušu II. morao voditi postupak protiv MZOE-a i pred Povjerenikom za informiranje jer je, kako navode, Ministarstvo odbijalo dostaviti stručna mišljenja svojih tijela, a zatim je i tužio povjerenicu pred Visokim upravnim sudom i izgubio.

"Zadovoljni smo ovom presudom, ali nas žalosti što isti ovi argumenti u pravilu ne prolaze na našim sudovima, zbog čega smo se i morali obratiti Europskoj komisiji, koja je onda umjesto naših sudova morala sankcionirati hrvatske propuste u ocjeni utjecaja vjetroelektrana", zaključila je Rajković.

Tagovi: Vrataruša II, udruga Biom, bjeloglavni supovi, Željka Rajković, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje, podupire ih oluja Beta
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje, podupire ih oluja Beta
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak oslabljene mogućim povratkom libijske proizvodnje i rastom broja zaraženih koronavirusom, što je potaknulo zabrinutost za globalnu potražnju, iako je tržište nešto potpore dobilo od tropske oluje Beta koja prijeti poremećajima proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva.
Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman
DISTRIBUCIJA ENERGIJE
Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, danas je najavio lansiranje APC Easy Rack PDU asortimana, koji se sastoji od prilagodljive jedinice za distribuciju električne energije za povezana opterećenja, jednostavne za instalaciju i upotrebu.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 8 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 8 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna snažno porasle, nakon dva tjedna pada, jer neki analitičari očekuju veću potražnju do kraja godine i jer je OPEC zaprijetio oštrim mjerama protiv članica koje ne poštuju sporazum o ograničavanju proizvodnje.
Tepić: EPS dao 20 miliona evra firmi brata Ane Brnabić
TEŠKE OPTUŽBE
Tepić: EPS dao 20 miliona evra firmi brata Ane Brnabić
BEOGRAD - Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je večeras da je firma Asseco, čiji je direktor brat Ane Brnabić, u poslednje dve godine od EPS-a dobila 20 miliona evra naših para i da se sve to desilo otkako je Ana Brnabić postala premijerka.
Kovačević će biti smijenjen već na idućoj sjednici Vlade
JANAF
Kovačević će biti smijenjen već na idućoj sjednici Vlade
ZAGREB - Afera u Janafu skupo će koštati šefa te javne tvrtke - Dragana Kovačevića. Vlada će na sljedećoj sjednici predložiti razrješenje Nadzornom odboru Janafa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE