GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH uskoro dobiva još četiri vjetroelektrane

BiH uskoro dobiva još četiri vjetroelektrane
ENERGIJA VJETRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ima tri izgrađene vjetroelektrane, a na mreži bi uskoro mogle biti još četiri, izvještava Indikator.ba.

Dvije vjetroleketrane koje su sagradile državne elektroprivrede, sarajevska i mostarska - VE Podveležje i VE Mesihovina - prve su prikjučene na mrežu, a nakon toga proradila je i VE Jelovača kao prva investicija privatnog investitora - kompanije FL WInd, iza koje stoji širokobriješki Feal.

Federalna vlada objavila je prije dva dana da su prethodne saglasnosti za priključak na prijenosnu mrežu date za još četiri vjetroelektrane.

Još u novembru 2020. saglasnost je dobila VE Baljci investitora Tomkup d.o.o. Tomislavgrad instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje 145,8 GWh, a u aprilu 2021. godine VE Oštrc investitora RELAKS d.o.o. Posušje. Bilo je planirano da ove dvije vjetroelektrane budu puštene u pogon 2022. godine.

Vjetropark Ivovik, iza koje stoji firma VE Ivovik sa kineskim kapitalom takođe je bila planirana za puštanje u rad u 2022. godini, ali će prema najavama investitora to biti učinjeno u 2023.

Radovi su u punom jeku, a prije nekoliko mjeseci počelo je postavljanje turbina. Biće ovo najveći vjetropark u BiH instaliranw snage 84 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije bit će 260 GWh, što će biti dovoljno za više od 100 hiljada domaćinstava.

Još jedna vjetroelektrana je u fazi gradnje VE Ivan-Sedlo, (počela u posljednjem kvartalu prošle godine) investitora Suzlon Wind Energy BH, a na mreži bi trebala biti 2024. godine. Ova vjetroelektrana godišnje bi trebala proizvoditi oko 70 GwH.

Ukupna instalisana snaga kapaciteta u FBiH za koje su date prethodne saglasnosti za priključenje na mrežu iznosi 321,4 MW.

Osim ovih u različitoj fazi odmaklosti su i projekti VE Orlovača investitora HB Wind d.o.o., VE Debelo brdo investitora Koncig d.o.o., VE Pakline I i II investitora Kamen-dent d.o.o., VE Pločno investitora Energy 3 d.o.o., VE Široka Draga investitora Imres d.o.o. Livno, VE Dževa i VE Slovinj investitora Vjetroelektrane d.o.o. Glamoč, VE Gradina, istoimenog preduzeća iza kojeg stoji C.E.M.P. d.o.o. iz Hrvatske itd.

Radi se na i na projektima VE Škadimovac investitora WBL City project, a državna Elektroprivreda Republika Srpske već neko vrijeme radi na projektu Vjetroelektrane Hrgud, a odnedavno i na projektima VE Donja Trusina i VE Radimlja.

Tagovi: vjetroelektrane u BiH, VE Baljci, VE Podveležje, VE Mesihovina
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE