GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara

BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.

Arbitražni sud u u Zurichu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su "BH-Gas" i kompanija "Energoinvest" dužni mađarskom prijevozniku "FGSZ"-u platiti 11,16 milijuna dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju "Energoinvesta" i "BH Gasa" od 22. aprila.

Mađarski "FGZS" u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od bh. entiteta Federacija BiH potražuje više od 21 milion dolara.

Osim "Energoinvesta", tuženi su Vlada Federacije BiH, te "BH Gas", čiji je osnivač entitetska Vlada.

Federacija BiH je od 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok.

To je urađeno, usprkos tome što je ugovor sa mađarskim "FGSZ"-om trebao biti snazi do 2023. godine.

Bosna i Hercegovina je do 2021. godine ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Nakon odluke "Energoinvesta" da sa ruskom kompanijom "Gasprom Export" potpiše aneks ugovora kojim je promijenjena trasa i odabran plinovod Turski tok, u Federaciji BiH uslijedila su međusobna optuživanja tadašnjih rukovodstava kompanija "BH Gas" i "Energoinvest".

U međuvremenu uslijedila je i kontratužba "Energoinvesta" Arbitražnom sudu.

"Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, BH-Gas i Energoinvest uspješno su uspjeli postići smanjenje za 50 odsto štete koju je prouzrokovala tadašnja uprava BH-Gas prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi zahtjevi FGSZ-a protiv Vlade FBiH su odbijeni u cjelosti", navodi se u saopštenju.

"FGSZ" je pak, prema Arbitražnom vijeću, u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021. naplatio 19,09 miliona dolara za transport gasa, što je 8,94 miliona više nego što je mađarski prijevoznik imao pravo.

"Ukupna šteta za BH-Gas tako iznosi 9,96 miliona dolara, a Arbitražno vijeće je naložio ‘FGSZ‘ da plati ove iznose bh strani", navode iz "Energoinvesta" i "BH Gasa", piše RSE.

Tagovi: BH-Gas, fgsz, plin, ENERGOINVEST
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE