GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barel nafte na 100 dolara? Evo što kažu analitičari

Barel nafte na 100 dolara? Evo što kažu analitičari
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 11:42
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Stabilan rast nafte potaknuo je nagađanja da bi cijene mogle doseći 100 dolara po barelu ako trenutni tržišni uvjeti potraju.

West Texas Intermediate futuresi trgovali su se iznad 86 dolara dok je Brent (BZ=F) porastao iznad 91 dolar po barelu, njihove najviše razine od listopada. Međunarodni referentni terminski ugovori porasli su više od 1% u prethodnoj sesiji, zatvorivši se iznad ključne razine od 90 dolara usred znakova eskalacije na Bliskom istoku.

"Postoji mnogo geopolitičkih razloga za zabrinutost zbog rizika opskrbe", rekao je Claudio Galimberti, viši potpredsjednik Rystad Energyja, za Yahoo Finance o trendu rasta cijena nafte.

"Stoga bih rekao da troznamenkaste cijene nafte u ovom trenutku nisu tako daleko. I ovdje bismo sigurno mogli završiti u sljedećih nekoliko mjeseci", dodao je.

Galimberti ističe nastavak smanjenja proizvodnje zbog naftnog saveza OPEC+ i ukrajinske napade dronovima na ruske rafinerije kao glavne katalizatore koji guraju cijene prema 100 dolara u sljedećih nekoliko mjeseci.

“Rusija je veliki proizvođač nafte. Dakle, u trenutku kad imate potencijalno 500.000, [ili] milijun barela dnevno pod privremenim utjecajem — tada možete vidjeti kako cijene nafte potencijalno rastu za još 5, 10 dolara, a onda ste troznamenkasti, rekao je Galimberti.

Da budemo sigurni, analitičar primjećuje da bi veliki rezervni kapaciteti, ili mogućnost pumpanja više nafte na Bliskom istoku, mogli pomoći u zadržavanju cijena.

Prošlog mjeseca Rusija je rekla da će produbiti smanjenje proizvodnje, što je navelo analitičarku JPMorgana Natashu Kanevu da razmišlja o tome kako će sirova nafta Brent dosegnuti 100 dolara po barelu do rujna.

"Po nominalnoj vrijednosti i pod pretpostavkom da nema reakcije politike, ponude ili potražnje, akcije Rusije mogle bi gurnuti cijenu nafte Brent na 90 dolara već u travnju, dosegnuti sredinu od 90 dolara do svibnja i blizu 100 dolara do rujna", napisali su Kaneva i njezin tim u bilješci prošli tjedan.

Ipak, Kaneva očekuje da će se cijene Brenta kretati na 90 dolara do svibnja i 85 dolara u drugoj polovici godine jer bi protumjere stupile na snagu ako cijene postanu previsoke. Na primjer, SAD bi mogao odlučiti osloboditi opskrbu iz svojih strateških rezervi nafte, Rusija bi mogla odlučiti zadržati svoj izvoz na sadašnjoj razini ili bi moglo doći do smanjenja potražnje.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE