GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barbarić se oglasio, ima poruku za medije i institucije

Barbarić se oglasio, ima poruku za medije i institucije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 13:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odvjetnica smijenjenog šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića, Višnja Drenški Lasan, poslala je dopis medijima koji prenosimo u cijelosti. U njemu se navodi da je, zbog pisanja medija, u javnosti stvoren dojam da je Barbarić već trebao biti pritvoren, i to prije nego što je kazneni postupak protiv njega i započeo.

“U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukizati na činjenice kako slijede. Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’.

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Zakon o kaznenom postupku jadno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.

Sud je taj koji je prema Ustavu RH na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za snjih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom.

U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj tijekom izvida dobio tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima”, navodi se u dopisu.

Tagovi: BARBARIĆ, HEP, PLENKOVIĆ, HVAR
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE