GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aramco ponovo tržišno najvrjednija svjetska kompanija

Aramco ponovo tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 14:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Saudijski proizvođač nafte i plina Aramco ponovo je zasjeo na vrh ljestvice kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom, nakon što je val rasprodaja tehnoloških dionica poljuljao poziciju američkog Applea.

Saudijska kompanija vratila je vodeću poziciju nakon prošlogodišnje Appleove vladavine, navodi BBC.

Ulagači su prodavali dionice tehnoloških tvrtki, okrenuvši se imovini koju smatraju manje rizičnom. Trend je smanjio i vrijednost bitcoina i drugih velikih kriptovaluta i digitalne imovine.

Dionice Applea pale su u srijedu na Njujorškoj burzi više od više od pet posto i tržišna kapitalizacija kompanije spustila se na 2.370 milijardi dolara.

Appleu je tako vodeću poziciju preoteo proizvođač nafte i plina Aramco, s tržišnom kapitalizacijom od 2.420 milijardi dolara. Dionice saudijskog proizvođača nafte i plina porasle su zbog snažnog rasta cijena tih energenata na svjetskim tržištima.

Appleove su pak dionice od početka godine pale za gotovo 20 posto.

Burzovni indeks dionica tehnoloških kompanija Nasdaq zaključio je jučerašnju trgovinu u minusu 3,2 posto nakon što su službeni podaci pokazali da se inflacija u SAD-u u travnju zadržala blizu najviše razine u više od 40 godina.

Inflacija je najveća prijetnja oporavku globalnog gospodarstva nakon završetka pandemije covida-19, napominje BBC.

Središnje banke diljem svijeta pokušavaju obuzdati rast cijena podizanjem ključnih kamatnih stopa, što je potaknulo ulagače da se okrenu manje rizičnoj imovini, strahujući da će viši troškovi zaduživanja zakočiti gospodarski rast.

Japanski investicijski div SoftBank izvijestio je u četvrtak o rekordnom gubitku u poslovanju Vision Fund, od 26,2 milijarde dolara, zbog pada vrijednosti ulaganja u tehnološke dionice, uključujući one Didija i Graba. Prije godinu dana zabilježio je rekordnu dobit.

Napuštanje rizičnih ulaganja srušilo je i vrijednost bitcoina ispod 27.000 dolara. Najveća i najpoznatija kriptovaluta u svijetu izgubila je oko 60 posto vrijednosti u usporedbi s rekordom dosegnutim u studenome prošle godine.

Naglo je oslabio i ether, digitalna valuta povezana s ethereum blockchain mrežom, izgubivši u prošlom tjednu više od 40 posto vrijednosti.


Opskrba naftom iz Rusije smanjena, EU i dalje glavno tržište

LONDON - Sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu smanjile su opskrbu ruskom naftom, iako manje no što se očekivalo, a EU je i u travnju bio glavno izvozno tržište za ruske barele, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Sredinom ožujka IEA je upozorila da bi od travnja opskrba ruskom naftom mogla biti smanjena za tri milijuna barela dnevno, a danas je po drugi puta snizila procjenu, izvijestivši da je iz Rusije stizalo samo milijuna barela dnevno manje, zbog slabijeg izvoza i pada domaće potražnje.

U svibnju trebala bi se smanjiti za 1,6 milijuna barela dnevno, u lipnju za dva milijuna, a od srpnja nadalje za gotovo tri milijuna barela dnevno, budu li kupci zaobilazili rusku naftu zbog sankcija.

Ruski izvoz porastao je u travnju za 620.000 barela dnevno u odnosu na ožujak, na 8,1 milijun barela dnevno, objavila je IEA, ponovo dosegnuvši prosjek iz razdoblja od siječnja do veljače, budući da su bareli preusmjereni iz SAD-a i Europe u prvom redu u Indiju.

Iako intenzivno radi na embargu, EU je i u travnju bio najveće izvozno tržište za rusku naftu, uz smanjenu opskrbu od početka godine za samo 535.000 barela dnevno, utvrdila je savjetodavna agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Na EU sada otpada 43 posto ruskog izvoza nafte, u usporedbi s dosadašnjih 50 posto.

Svijetu neće uzmanjkati nafte čak i ako se ruska opskrba značajno smanji, procjenjuju u agenciji, budući da će veliki deficit u opskrbi spriječiti veća proizvodnja u drugim zemljama i sporiji rast potražnje zbog lockdowna u Kini, istaknuli su.

"Akutni deficit u opskrbi u uvjetima sve ozbiljnijih poremećaja u opskrbi iz Rusije trebali bi s vremenom neutralizirati kontinuirano povećanje isporuka iz bliskoistočnih članica OPEC+ i iz SAD-a i sporiji rast potražnje", napisala je IEA u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

IEA time sugerira da bi ekonomske posljedice novih sankcija EU-a na uvoz ruskih energenata mogle biti ograničene, primjećuje Reuters.

"Nagli rast cijena goriva i sporiji gospodarski rast trebali bi značajno ograničiti oporavak potražnje u ostatku ove i na početku 2023. godine", procjenjuju, upozorivši na usporavanje kineskog gospodarstva zbog strogih mjera suzbijanja covida 19.

Tagovi: Saudi Aramco, Aramco, Apple, Nasdaq, SoftBank, Vision Fund
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE