GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aramco: Godišnja dobit srezana 25%

Aramco: Godišnja dobit srezana 25%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 09:20
Autor: SEEbiz
RIJAD - Državni naftni div Saudijske Arabije Aramco izvijestio je o padu dobiti od 25% na 121,3 milijarde dolara u 2023., u odnosu na 161,1 milijardu dolara u 2022.

"Međugodišnji pad može se pripisati nižim cijenama sirove nafte i prodanim količinama, kao i smanjenim maržama rafiniranja i kemikalija, djelomično kompenziranim smanjenjem proizvodnih naknada tijekom godine i nižim porezima na dohodak i zekatom", rekao je Aramco. u izjavi.

Aramco je rekao da je ukupni prihod također pao za 17% na 440,88 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 535,19 milijardi dolara prošle godine.

Rezultat i dalje predstavlja drugi najveći neto prihod Aramca ikada. Slobodni novčani tok također je pao na 101,2 milijarde dolara u 2023., u usporedbi sa 148,5 milijardi dolara u 2022.

"Naša otpornost i agilnost pridonijeli su zdravim novčanim tokovima i visokim razinama profitabilnosti, unatoč pozadini gospodarskih prepreka", rekao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Zarada dolazi nakon što je saudijska vlada prenijela dodatnih 8% dionica Aramca, vrijednih 164 milijarde dolara, na Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF). Yasir Al-Rumayyan je i predsjednik Upravnog odbora Aramca i guverner PIF-a.

Prijenos dionica na PIF jedna je od najvećih transakcija koje je Aramco poduzeo od uvrštenja na burzu, a omogućit će PIF-u da ima koristi od Aramcove politike isplate mega dividende. PIF je već posjedovao 4% Aramca i kontrolira Sanabil, financijsku investicijsku tvrtku, koja također posjeduje 4% Aramca.

Aramco je rekao da su ukupne dividende od 97,8 milijardi dolara isplaćene u 2023., što je 30% više u odnosu na 2022. Proglasio je osnovnu dividendu od 20,3 milijarde dolara za četvrti kvartal, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2024. Aramco također isplaćuje dividende povezane s učinkom, u vrijednosti 10,8 milijardi dolara ove godine. Očekuje se da će cjelokupna godišnja dividenda povezana s učinkom koja će se isplatiti 2024. iznositi 43,1 milijardu dolara.

Tagovi: Saudi Aramco, Aramco
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE