GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analiza pokazuje: Politika limitiranja cijene ruske nafte slabo funkcionira

Analiza pokazuje: Politika limitiranja cijene ruske nafte slabo funkcionira
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz / BETA
HELSINKI - Ruski prihodi od izvoza nafte ponovno su porasli u travnju, što je razotkrilo sve slabosti u provođenju politike ograničavanja cijena ruske nafte koju je Zapad uveo kako bi Moskvu lišio financijskog potencijala za rat u Ukrajini, pokazuje analiza Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

U analizi stručnjaci CREA-e sa sjedištem u finskom Helsinkiju navode da su prihodi Rusije od izvoza nafte u razdoblju od ožujka do travnja dosegli najvišu razinu od studenoga prošle godine, iako su čelnici skupine industrijaliziranih demokracija G7 zaključili na Samit u Hirošimi da "plafon cijene nafte" funkcionira.

Odluku o gornjoj granici cijene ruske nafte, koja bi se odnosila i na treće zemlje, donijeli su čelnici G7 i Europske unije, a dio je osmog paketa sankcija EU koji je stupio na snagu u prosincu.

Prema CREA-i, politika ograničavanja cijena ruske nafte isprva je dobro funkcionirala, no postupno je slabila jer oni koji su je uvodili nisu pratili kretanje cijena nafte ili su je sami kršili.

Prema riječima jednog od autora analize, EU nije ispunila ono na što se obvezala, a to je da će svaka dva mjeseca preispitivati limit ruske cijene nafte i osigurati da ona bude ispod prosječne tržišne cijene.

Osim toga, tankeri u vlasništvu europskih zemalja ili pod njihovim zastavama nastavili su prevoziti rusku sirovu naftu, što je, prema mišljenju analitičara, jasan znak da provedba odluke ne funkcionira.

U analizi se navodi da vlasti u Kremlju pomno prate cijenu ruske sirove nafte, što je pokazatelj koliko joj je ovaj izvoz bitan, te da je Rusija promijenila svoja porezna pravila kako bi smanjila štetu od ograničenja cijene.

Ako koalicija koja je uvela limit ne poduzme mjere za smanjenje tog "plafona cijena" i ne "začepi nedorečenosti u provedbi" svoje politike, promjene u ruskom poreznom sustavu će cijene njezine sirove nafte približiti cijene na međunarodnom tržištu i dovesti do daljnjeg oporavka ruskih izvoznih prihoda, ocjenjuje se u analizi.

Otkako je uvedena zabrana uvoza ruske nafte u EU, a potom i ograničenje cijena koje vrijedi i za treće zemlje, prema nekim procjenama Rusija je od izvoza nafte iz pučinskih bušotina zaradila 58 milijardi eura. Najveći dio prevezen je cisternama u vlasništvu ili osiguranju u europskim zemljama.

CREA procjenjuje da bi ruski prihodi od izvoza nafte mogli biti smanjeni za dodatne 22 milijarde dolara ako bi se trenutni limit spustio na 30 dolara po barelu, a cjenovni limiti za naftne derivate ažurirali u skladu s tim.

CREA procjenjuje proizvodnu cijenu barela ruske nafte na oko 15 dolara.

Ključne preporuke analize su zabraniti ulazak tankerima koji krše ograničenje u luke članica EU i G7, kao i osigurati da se plaćanja vrše preko ovlaštenih subjekata i s ovjerenim ugovorima, kako bi se spriječile prijevare.

Dužnosnici EU-a i G7 već su prilikom uvođenja gornje granice cijene ruske nafte isticali da je riječ o kompliciranom mehanizmu koji može funkcionirati samo ako pravila poštuju i važne uslužne djelatnosti, poput osiguranja i transporta nafte.

Najdulje su se ograničenju cijena opirali Mađarska, Cipar i Grčka, a posljednje dvije jer imaju velike flote tankera.

Tagovi: ograničenje cijene ruske nafte, ruska nafta, nafta
PROČITAJ I OVO
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
NAFTA
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
LONDON - Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
CIJENE GORIVA
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
ZAGREB - Od utorka nas na benzinskim postajama očekuju više cijene goriva.
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
SVE GORE
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od gotovo 619 miliona evra, pokazuju zvanični finansijski izveštaji. Ovaj gubitak je gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre.
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE