GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke sankcije prijevoznicima podigle cijene nafte iznad 89 dolara

Američke sankcije prijevoznicima podigle cijene nafte iznad 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2023 / 18:16
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 89 dolara nakon što je SAD izrekao prve kazne za servisiranje izvoza ruskih pošiljki s prekoračenim cjenovnim limitom, raspirivši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 3,30 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,30 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 86,23 dolara.

Tržišta su na kraju tjedna uzdrmale američke sankcije vlasnicima tankera koji su prevozili ruske barele sa cijenama višim od 60 dolara. Cjenovni limit utvrđen je na razini skupine G7 kako bi se smanjio ruski prihod od prodaje nafte i, posredno, kapaciteti za financiranje rata u Ukrajini.

Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte i veliki izvoznik, a stroži američki nadzor njezinih isporuka mogao bi smanjiti opskrbu, strahuju na tržištima.

"Tržište je i dalje fokusirano na teškoće u opskrbi", napisao je Daniel Hynes iz ANZ-a u bilješci, dodajući da su cijene na početku današnje trgovine poskočile zbog odlučnije provedbe američkih sankcija.

Američke kaznene mjere nadovezale su se na sukob na Bliskom istoku, ključnoj regiji za proizvodnju nafte, nakon upada islamističke palestinske naoružane skupine Hamas iz Pojasa Gaze u Izrael i odgovora izraelskih oružanih snaga.

"Geopolitički ′dodatak′ na rizik još nije isključen i vjerojatno će podupirati cijene nafte na kratki rok", rekao je Kelvin Wong iz singapurske OANDA-e.

Tržišta najviše strahuju od ograničenja opskrbe s Bliskog istoka i iz Rusije, dodao je Wong.

Sukob je do sada tek umjereno utjecao na cijene nafte, primijetili su u bilješci analitičari Commerzbanka Thu Lan Nguyen i Carsten Fritsch u bilješci.

"Zasada nema naznaka da će se vodeće zemlje proizvođači nafte u regiji izravno uključiti u vojni sukob, što bi moglo značajno ograničiti njihovu proizvodnju sirove nafte", rekli su.

Analitičari skok cijena pripisuju i procjeni Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o padu zaliha na kraju godine.

"Raspoloženje se poboljšalo i nakon što je OPEC objavio da u ovom tromjesečjju očekuje pad zaliha sirove nafte za tri (milijuna barela dnevno). Procjena ne uzima u obzir moguće nove poremećaje u opskrbi zbog rata Izraela i Hamasa", ističe David Hynes iz ANZ-a.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 46 centi, na 89,43 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE