GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon će kupovati solarnu energiju iz prenamijenjenog rudnika ugljena u Marylandu

Amazon će kupovati solarnu energiju iz prenamijenjenog rudnika ugljena u Marylandu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 17:43
Autor: SEEbiz / CNBC
SAN FRANCISCO - Amazon će kupovati obnovljivu energiju iz solarnog projekta u okrugu Garrett, Maryland, koji se gradi na braonfildu — nekadašnjem mjestu 120 godina starog rudnika ugljena.

Očekuje se da će novi projekt otvoriti 200 radnih mjesta i uključivat će više od 300.000 solarnih panela, što ga čini najvećom solarnom farmom u državi.

Amazon će koristiti novi pogon za napajanje svojih podatkovnih centara Amazon Web Services (AWS), kao i centara za isporuku i fizičkih trgovina. Također će se pokazati čistom snagom za lokalne zajednice. To je jedan od 78 novih solarnih i vjetroprojekata u koje je Amazon najavio ulaganja do sada ove godine.

Nekadašnje nalazište ugljena, koje je trebalo očistiti od toksina, posebno je privlačno jer već ima pristup energetskoj interkonekciji i trafostanicama. Stvaranje ove povezane infrastrukture često je najveća prepreka novim projektima čiste energije. Solarni paneli mogu vrlo lako opsluživati okolnu zajednicu.

“Oni se ne priključuju na podatkovni centar ili Amazonov centar za isporuku ili dom. Priključuju se na trafostanicu i na mrežu, tako da mrežu činimo čišćom. Naša ulaganja pospješuju naše poslovanje i čine cijelu mrežu zelenijom,” rekao je Nat Sahlstrom, voditelj energije, vode i održivosti za AWS.

Projekt će pomoći regiji da izbjegne otprilike 133.000 tona CO2 – što je jednako uklanjanju više od 26.000 automobila s cesta svake godine, prema developeru Competitive Power Ventures, koji ulaže 200 milijuna dolara u projekt.

"Gradimo ovaj projekt i koristimo zemljište koje bi inače bilo neupotrebljivo", rekao je Sean Finnerty, izvršni potpredsjednik za obnovljivu energiju za CPV.

Finnerty je rekao da će projekt ispunjavati uvjete za porezne olakšice za ulaganje u solarnu i čistu energiju.

EPA procjenjuje da u SAD-u postoji više od 450 000 smeđenih područja i kaže da čišćenje i ponovno ulaganje u te nekretnine povećava lokalne porezne osnovice, olakšava rast radnih mjesta, iskorištava postojeću infrastrukturu, umanjuje razvojne pritiske nerazvijenog, otvorenog zemljišta te poboljšava i štiti okoliš .

CPV kupuje solarne ploče, ali iznajmljuje zemljište.

“Donijeli smo svjesnu odluku o razvoju okosnice projekta na bivšem rudniku ugljena,” rekao je Finnergy. “To donosi pozitivnu korist zajednici, ali je izdavanje dozvola bilo vrlo rigorozno u državi Maryland. Uloženo je mnogo truda da se osigura da je solarna farma ispravno projektirana.”

Završetak projekta očekuje se krajem sljedeće godine.

Tagovi: Amazon, solarna energija, solari
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE