GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 19:09
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.

Kako su financije izvijestile početkom mjeseca, ministar zaštite okoliša od ožujka ove godine kupio je 415 dionica Petrola, koje su u trenutku kupnje vrijedile 120.000 eura. Većinu ih je kupio krajem svibnja. Prema novinama, u tu je svrhu podigao i kredit. Čak i prije stupanja na dužnost, posjedovao je nešto više od 80 dionica Petrola.

"Kupnju dionica Petrola ocijenio sam kao priliku za dobro ulaganje, jer je cijena dionica drastično pala tijekom epidemije", objasnio je Vizjak početkom mjeseca.

No, vlada je u srijedu donijela odluku o punoj liberalizaciji cijena naftnih derivata, novi aranžman na snagu stupa u listopadu. Odluka može značajno utjecati na poslovanje Petrola, a time i na kretanje cijene dionice. Na poslovanje Petrola utječu i ekološki standardi koje formulira i utvrđuje Ministarstvo okoliša na čelu s Vizjakom.

Agencija je pokrenula postupak protiv Vizjaka zbog sumnje u zlouporabu unutarnjih podataka. Regulator tržišta kapitala u vezi s tim ne otkriva detaljne informacije.

Prema Financama, izvješće s tim u vezi danas je primilo i Povjerenstvo za sprečavanje korupcije. Potonji do sada nisu pokrenuli postupak jer nemaju nikakve podatke koji bi ukazivali na sumnju na povredu sukoba interesa u konkretnom slučaju, ali će u tim slučajevima uvesti preliminarno ispitivanje.

Vizjak je za Večer objasnio da je dugogodišnji dioničar Petrola, jer je prve dionice kupio prije 25 godina, jer procjenjuje da je riječ o perspektivnoj tvrtki. "Ovog su proljeća cijene dionica pale, pa sam ocijenio da je dobro vrijeme za kupnju, a u to vrijeme nitko nije govorio o deregulaciji cijena motornih goriva", objasnio je.

Dodao je da nije sudjelovao u prijedlogu.

"Materijal je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, bilo je uključeno i Ministarstvo financija. Nisam bio uključen u to. Uvući me u ovu priču čini mi se neprihvatljivim i stvaranje konstrukcije", rekao je u odgovoru za Večer.

Tagovi: Andrej Vizjak, Petrol, Ljubljanska borza
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE