GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 20:50
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u danas objavljenom izvješću.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti gospodarski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije covida-19, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvješću francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tijekom globalne financijske krize 2009. godine.

"U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije", rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa za AFP. Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje. “U sustavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine”, naglasio je.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, no kako prenosi AFP, jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između potonjih je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih gospodarstava.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

Tagovi: globalizacija, deglobalizacija, WTO
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE