GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora

Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.

Prva je bila devet posto veća nego 2021., odn 1.326 eura, dok su ostali za 10,2 posto odn 1142 eura. Prosječni neto dohodak po stanovniku bio je najveći u općini Kranjska Gora, a najmanji u općini Kuzma.

Nominalni rast prosječnog bruto (9,0 posto) i neto (10,2 posto) dohotka po stanovniku bio je najveći od 2015. Realni rast prvog bio je jedva zamjetan (0,2 posto), dok je drugi nešto veći (1,2 posto) , objavio je Državni zavod za statistiku tijekom tjedna.

Na razini statističkih regija prosječni neto dohodak po stanovniku u 2022. godini bio je najniži u Pomurskoj, a najviši u Osrednjeslovenskoj statističkoj regiji. Viša od slovenskog prosjeka bila je, kao i godinu prije, u tri regije: Srednjoslovenska i Gorenjska statistička regija te Jugoistočna Slovenija.

Prosječni neto dohodak po stanovniku u odnosu na 2021. porastao je u svim statističkim regijama - najmanje u Gorenjskoj (za devet posto), a najviše u Srednjeslovenskoj (za 11 posto), gdje je bio najveći u Sloveniji s 13.302 eura i osam posto viši od prosječno. Najniža je bila u Pomurskoj, gdje je dosegnula 10.823 eura i bila 12 posto niža od slovenskog prosjeka.

Prosječni neto dohodak po stanovniku u općini Kranjska Gora iznosio je godinu prije 15.171 euro i bio je 23 posto viši od slovenskog prosjeka. U općini Kuzma, pak, iznosio je 8.313 eura i bio je 33 posto niži od slovenskog prosjeka.

Viši od slovenskog prosjeka bio je u 55 općina. U Kranjskoj Gori se na godišnjoj razini smanjio, dok je u preostalih 211 općina nominalno porastao. S druge strane, realno je porasla u 172 općine, a smanjena u 40.

Uz općinu Kranjska Gora, najveće prosječne neto prihode po stanovniku imale su općine Trzin, Log – Dragomer, Ankaran, Škofljica, Šmarješke Toplice, Ljubljana, Bled, Mežica i Novo mesto. Uz općinu Kuzma, najmanju su imale općine Rogašovci, Grad, Hodoš, Apače, Solčava, Gornji Petrovci, Razkrižje, Osilnica i Cankova.

Tagovi: kranjska gora, dohodak, ljubljana, maribor
PROČITAJ I OVO
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
OPORAVAK POTRAŽNJE
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
PEKING - Potrošačke cijene u Kini porasle su treći mjesec zaredom u travnju, dok su proizvođačke cijene produžile pad, signalizirajući poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava s izazovima u svom pokušaju da podupre poljuljano gospodarstvo.
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE