GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vidljive naznake usporavanja inflacije

Vidljive naznake usporavanja inflacije
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Napokon su vidljive naznake usporavanja inflacije, kaže se u analizi koju je za magazin JaTrgovac izradio voditelj razvoja poslovanja za srednju i istočnu Europu agencije NielsenIQ Ivan Junaković.

Unatoč dvoznamenkastom rastu cijena, konzumacija i dalje blago raste što daje razloga za optimizam u pogledu hrvatske maloprodaje, ali, što je i važnije, kupovne moći građana, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

U devet mjeseci ove godine robu široke potrošnje plaćali smo 16 posto više nego u prvih devet mjeseci 2022., neprehranu 17 posto, a prehranu 15 posto više, navodi se u analizi.

Ukupni financijski rezultat hrvatske maloprodaje je "plus 17,5 posto", što također ukazuje na to da je i konzumacija (količinska prodaja) veća 1,5 posto nego u istom razdoblju lani.

Od početka godine najviše je poskupjelo smrznuto povrće, za 40 posto. Slijede jaja s rastom cijena od 38 posto te šećer s rastom od 33 posto.

U analizi se navodi kako se podaci odnose na procjenu prodaje maloprodajnog tržišta Hrvatske (s diskonterima i drogerijama, ali bez ljekarni i specijaliziranih trgovina, i bez ugostiteljstva) za oko 150 kategorija, za razdoblje listopad 2022. - rujan 2023., kao i od početka godine za razdoblje siječanj 2023. - rujan 2023., za prehranu i neprehranu.

Prehrana (oko sto kategorija u ukupnoj "košarici") raste 18 posto na godišnjoj razini, a 17 posto od početka godine. Količine su podjednako rasle na godišnjoj razini i od početka godine - 2 posto, dok su cijene prosječno više za 15 posto.

Trgovačke robne marke (TRM), kako se navodi, su na godišnjoj razini vrijednosno rasle 16 posto, uz količinski pad od dva posto, a brendovi imaju rast 18 posto, i s porastom konzumacije od četiri posto.

Neprehrana (50-tak kategorija u ukupnoj "košarici") u zadnjih godinu dana raste 17,5 posto, a od početka godine 18 posto dok su količine u oba slučaja veće za jedan posto. Cijene su od početka godine veće za 17 posto.

I u neprehrani su TRM od početka godine vrijednosno rasle u manjoj mjeri od brendova (17 posto TRM, a 19 posto brendovi), dobrim dijelom i zbog manjeg rasta cijena (TRM od početka godine prosječno 13 posto, a brendovi 21 posto.

Tagovi: inflacija, cijene, trgovina, maloprodaja, hrana
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE