GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 07:54
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.

MMF sada očekuje rast azijskog gospodarstva od 4,5% ove godine, što je povećanje od 0,3 postotna boda u odnosu na šest mjeseci ranije. Njegova prognoza za 2025. ostala je nepromijenjena na 4,3%.

"Izgledi za Aziju i Pacifik u 2024. su se razvedrili: sada očekujemo da će gospodarstvo regije usporiti manje nego što smo prethodno projicirali kako inflacijski pritisci nastave nestajati", napisao je Krishna Srinivasan, direktor za Aziju i Pacifik u MMF-u.

Revizija prema gore odražava poboljšanja za Kinu, rekao je MMF, gdje očekuje poticajnu politiku za pružanje potpore.

Također je nazvao Indiju "najbrže rastućom svjetskom ekonomijom", gdje su "javne investicije i dalje važan pokretač". Indija je trenutno peta najveća svjetska ekonomija s BDP-om od 3,7 trilijuna dolara i namjerava postati treća najveća svjetska ekonomija do 2027. godine.

Srinivasan iz MMF-a također je napisao da će snažna privatna potrošnja nastaviti poticati rast na ostalim azijskim tržištima u nastajanju.

MMF je smanjenje inflacije u Aziji usprkos visokom rastu potražnje pripisao monetarnom pooštravanju, nižim cijenama roba i smirivanju poremećaja u opskrbnom lancu.

MMF je rekao da je najveći rizik za azijsko gospodarstvo produljena korekcija u kineskom sektoru nekretnina. To bi oslabilo potražnju i povećalo šanse za produljenu deflaciju, povećavajući šanse za pogađanje drugih gospodarstava putem "izravnog trgovinskog prelijevanja".

“To znači da je kineska politička reakcija važna – i za nju samu i za cijelu regiju”, napisao je Srinivasan na blogu.

Kina treba paket politika koji "ubrzava izlazak neodrživih developera nekretnina, promiče dovršetak stambenih projekata i upravlja dužničkim rizicima lokalnih vlasti", rekao je MMF. Uočeno je da su kineski fiskalni poticaji u listopadu i ožujku pomogli u ublažavanju utjecaja pada proizvodnih aktivnosti i usporenih usluga.

Ranije ove godine, MMF je rekao da očekuje da će najveće azijsko gospodarstvo rasti 4,6% u 2024. Projekcija je došla prije podataka koji su pokazali da je kinesko gospodarstvo poraslo za 5,2% prošle godine, što odgovara službenom cilju od oko 5%.

Tagovi: mmf, azija, indija, kina, singapur, koreja, japan, georgieva
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE