GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U SAD-u je izbjegnuta financijska blokada rada savezne administracije

U SAD-u je izbjegnuta financijska blokada rada savezne administracije
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
WASHINGZON - Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je večeras hitnu mjeru privremenog financiranja saveznog proračuna, ključni korak da se izbjegne financijska blokada rada savezne administracije koja bi ga paralizirala, ali ta mogućnost još nije izbjegnuta.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy (McCarthy) predložio je tu mjeru koju je prihvatilo 335 zastupnika, dok je 91 bio protiv.

Mjera ide na glasovanje u Senatu, gdje većinu čine demokrati.

Planirano je da se uprava idućih 45 dana financira interventnim sredstvima.

No, ne prihvati li ga Senat, već od sutra, u nedjelju, očekuje se usporavanje i države i najveće svjetske ekonomije: 1,5 milijuna državnih službenika ostat će bez plaća, prekinut će se zračni promet, dok će nacionalni parkovi će biti zatvoreni.

Razlog neizvjesnosti je taj što ni Senat pod kontrolom demokrata ni Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca još nisu uspjeli usvojiti zakon o produljenju saveznog proračuna, koji istječe u subotu navečer u ponoć (04:00 GMT nedjelja). Kako bi bio usvojen, prijedlog bi trebao proći oba doma.

U pozadini neslaganja između dva tabora, ali i među samim konzervativcima, Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma, u subotu ujutro predložio je rješenje u zadnji čas.

"Tražim od republikanaca i demokrata da svoje političke razlike ostave po strani." Mislite na Amerikance!”, pozvao je McCarthy.

Njegov prijedlog "ne uključuje proračunsku komponentu za Ukrajinu", rekao je.

Bijela kuća je prvotno zahtijevala da financijski zakon koji su usvojili zastupnici uključi 24 milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći Kijevu. Proračunska kriza bi stoga imala izravne posljedice na rat u Ukrajini.

Svjestan rizika zamaranja glavnog američkog saveznika, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky otišao je prošlog tjedna u Kongres kako bi pokušao uvjeriti SAD da mu pomognu da "pređe na stvar" protiv Rusije.

Gotovo godinu dana prije predsjedničkih izbora, dva američka politička tabora međusobno se optužuju za ovu među Amerikancima vrlo nepopularnu situaciju.

"Neki članovi Kongresa su toliko podijeljeni da su spremni večeras paralizirati vladu." To je neprihvatljivo", ljutito je rekao predsjednik Joseph Biden u subotu na "X" (X, bivši Twitter).

Oslobađanje sredstava za Ukrajinu koje demokrati traže čini se sve neizvjesnijim.

Nekoliko "trumpističkih" republikanskih dužnosnika Kongresa odbacuje bilo kakvu novu pomoć Kijevu, tvrdeći da bi sredstva trebala biti dodijeljena upravljanju migrantskom krizom u Sjedinjenim Državama.

Ti pristaše Donalda Trumpa, koji imaju nesrazmjernu moć zbog vrlo tanke republikanske većine u Zastupničkom domu, već su prije četiri mjeseca gurnuli SAD na rub političko-financijske propasti u vezi s podizanjem gornje granice državnog duga.

A njima je bivši predsjednik, koji bi se mogao suočiti s Bidenom na sljedećim izborima, 2024. godine, naredio da "paraliziraju" saveznu državu ako ne pobijede na "svim" proračunskim pitanjima o kojima se raspravlja.

Izabran pod cijenu teških pregovora s "trumpistima", predsjednik Zastupničkog doma, republikanac McCarthy, zbog aktualnih pregovora čak riskira i svoju poziciju. "Znate što: ako budem morao riskirati svoj položaj da branim američki narod, to ću učiniti!", uvjeravao je u subotu, dodajući: "Ako me itko želi otpustiti jer želim biti odgovorna odrasla osoba u tom domu, neka pokušaju".

Upravo su za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa Sjedinjene Države doživjele najduži "shutdown" - federalni bankrot, tijekom zime 2018./2019. Samo zbog toga, prema nekoliko procjena, američki BDP pao je za više od tri milijarde dolara.

Nekoliko sati prije trenutnog roka, zemlja se još uvijek priprema za novo potpuno ili djelomično gašenje saveznih službi za svaki slučaj. Dužnosnici su počeli obavještavati jedni druge i svoje osoblje o mogućoj nadolazećoj financijskoj paralizi.

Većina poznatih američkih nacionalnih parkova, poput Yosemitea i Yellowstonea, zatvorit će se ako se ne postigne dogovor. Također se očekuje da će zračni promet biti ozbiljno poremećen jer su pogođeni kontrolori zračnog prometa i službenici Agencije za sigurnost prometa (TSA).

Nekim primateljima pomoći mogla bi čak biti privremeno uskraćena hrana.

Svaki tjedan "zatvaranja" mogao bi koštati 0,2 boda rasta američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju, rekli su ekonomisti Goldman Sachsa u bilješci.

Tagovi: nlokada administracije
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine
IMOVINA
Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine
BERLIN - Njemačko ministarstvo financija objavilo je da je u Njemačkoj zamrznuto 3,9 milijardi eura ruske imovine.
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
PROCJENE
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP u Hrvatskoj u prvom tromjesečju mogao porasti za jedan posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. godine, dok bi na godišnjoj razini rast mogao iznositi 3,9 posto.
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE