GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini

HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 07:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP u Hrvatskoj u prvom tromjesečju mogao porasti za jedan posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. godine, dok bi na godišnjoj razini rast mogao iznositi 3,9 posto.

- Visokofrekventni podaci za prvo tromjesečje upućuju na nastavak razmjerno snažnog rasta gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a to je poglavito rezultat snažnog povećanja aktivnosti u uslužnim djelatnostima vezanim uz trgovinu te u građevinarstvu, dok je industrijska proizvodnja znatno smanjena. Realni BDP u prvom bi se tromjesečju mogao tako povećati za 1,0 posto u odnosu na kraj 2023., a na godišnjoj razini rast bi mogao iznositi 3,9 posto - navodi se u Biltenu HNB-a objavljenom u srijedu.

Analitičari središnje banke pritom ističu kako rast realnog prometa od trgovine na malo i jačanje potrošačkog optimizma, koji je obilježio i travanj, upućuju na nastavak snažnog rasta osobne potrošnje i na početku ove godine, u okružju razmjerno snažnog rasta zaposlenosti i realnih plaća.

- Ipak, potrebno je istaknuti da se rast realnih plaća na početku godine usporio, odražavajući ponajprije usporavanje rasta nominalnih plaća. Naime, ostvarena tromjesečna stopa rasta nominalnih bruto plaća na početku godine spustila se na vrijednosti koje su posljednji put bile zabilježene krajem 2021., pri čemu se zamjetno usporio rast plaća u djelatnostima građevinarstva te usluživanja smještaja i hrane, dok su se plaće u IT djelatnosti smanjile u odnosu na kraj protekle godine - objašnjava se u svibanjskom broju Biltena HNB-a.

Analitičari HNB-a navode kako su i kretanja u građevinarstvu također bila izrazito povoljna pa je u prva dva mjeseca ove godine ostvaren snažan rast obujma građevinskih radova i na zgradama i na ostalim građevinama.

- S druge strane, unatoč mjesečnom rastu u ožujku industrijska proizvodnja nije uspjela nadoknaditi pad iz siječnja i veljače, pri čemu se u odnosu na kraj prošle godine smanjila proizvodnja u svim kategorijama osim kod netrajnih dobara za široku potrošnju. Za razliku od intenziteta tog pada, koji se djelomično može objasniti kretanjem kolebljivih komponenata industrije, kao što je proizvodnja energije, primjetljivo je postupno jačanje pada proizvodnje trajnih dobara za široku potrošnju - navodi se u Biltenu.

Podaci o poslovnom optimizmu za travanj, kako se nadalje navodi, upućuju na to da bi se nepovoljni trend industrijske proizvodnje mogao nastaviti i tijekom drugog tromjesečja.

- Tako se u travnju pouzdanje u industriji snažno smanjilo, na razinu dugoročnog prosjeka, pri čemu su se zamjetno pogoršala očekivana kretanja u sljedeća tri mjeseca. Osim toga, sve veći udio poduzeća počeo je navoditi nedostatnu potražnju kao ograničavajući čimbenik u proizvodnji, iako većina poduzeća i dalje izdvaja nedostatak radne snage kao glavni problem. Smanjilo se pouzdanje i u trgovini i uslugama, a jedino se u građevinarstvu ono povećalo, pri čemu je u spomenutim djelatnostima i nadalje njegova razina znatno iznad dugoročnog prosjeka - ističu analitičari središnje banke u najnovijem mjesečnom Biltenu.

Inače, DZS je najavio da će prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje ove godine objaviti 28. svibnja.

Tagovi: hnb, bdp, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE