GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Temeljna inflacija u SAD-u usporava, ali slabije od očekivanja

Temeljna inflacija u SAD-u usporava, ali slabije od očekivanja
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz / Momentum
WASHINGTON - Američka inflacija u kolovozu zabilježila je najveći mjesečni porast ove godine nakon što su se potrošači suočili s višim cijenama energije i drugih proizvoda.

Indeks potrošačkih cijena prošlog je mjeseca porastao 0,6 posto na mjesečnoj razini, odnosno 3,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, objavilo je američko ministarstvo rada.

Ekonomisti su očekivali porast od 0,6 posto, odnosno 3,6 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne stavke kao što su hrana i energija, porasla je 0,3 posto na mjesečnoj i 4,3 posto na godišnjoj razini, naspram konsenzusnih procjena od 0,2 posto odnosno 4,3 posto.

Energija je na mjesečnoj razini porasla za 5,6 posto, prvenstveno zbog poskupljenja goriva za 10,6 posto.

Hrana je porasla za 0,2 posto, dok su troškovi stanovanja, koji čine trećinu indeksa, porasli za 0,3 posto.

Cijene aviokarata skočile su 4,9 posto, ali su i dalje jeftinije 13,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Cijene rabljenih automobila, koje su uvelike potaknule inflaciju 2021. i 2022., pale su 1,2 posto, odnosno 6,6 posto godišnje. Prijevozne usluge porasle su za dva posto na mjesečnoj razini.

Mjesečni rast inflacije smanjio je realne plaće. Realna satnica smanjena je za 0,5 posto mjesečno, ali je i dalje veća za 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Sljedeći tjedan je sastanak Feda, a izvješće o inflaciji vjerojatno će poduprijeti očekivanja o novoj stanci u povećanju kamata.

Dionice na Wall Streetu zabilježile su blagi rast sredinom trgovinskog dana, a prednjači Nasdaq s plusom od pola posto.

Tagovi: temeljna inflacija, inflacija, cijene hrane, hrana, energija, usluge
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE