GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Temeljna inflacija u SAD-u usporava, ali slabije od očekivanja

Temeljna inflacija u SAD-u usporava, ali slabije od očekivanja
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz / Momentum
WASHINGTON - Američka inflacija u kolovozu zabilježila je najveći mjesečni porast ove godine nakon što su se potrošači suočili s višim cijenama energije i drugih proizvoda.

Indeks potrošačkih cijena prošlog je mjeseca porastao 0,6 posto na mjesečnoj razini, odnosno 3,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, objavilo je američko ministarstvo rada.

Ekonomisti su očekivali porast od 0,6 posto, odnosno 3,6 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne stavke kao što su hrana i energija, porasla je 0,3 posto na mjesečnoj i 4,3 posto na godišnjoj razini, naspram konsenzusnih procjena od 0,2 posto odnosno 4,3 posto.

Energija je na mjesečnoj razini porasla za 5,6 posto, prvenstveno zbog poskupljenja goriva za 10,6 posto.

Hrana je porasla za 0,2 posto, dok su troškovi stanovanja, koji čine trećinu indeksa, porasli za 0,3 posto.

Cijene aviokarata skočile su 4,9 posto, ali su i dalje jeftinije 13,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Cijene rabljenih automobila, koje su uvelike potaknule inflaciju 2021. i 2022., pale su 1,2 posto, odnosno 6,6 posto godišnje. Prijevozne usluge porasle su za dva posto na mjesečnoj razini.

Mjesečni rast inflacije smanjio je realne plaće. Realna satnica smanjena je za 0,5 posto mjesečno, ali je i dalje veća za 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Sljedeći tjedan je sastanak Feda, a izvješće o inflaciji vjerojatno će poduprijeti očekivanja o novoj stanci u povećanju kamata.

Dionice na Wall Streetu zabilježile su blagi rast sredinom trgovinskog dana, a prednjači Nasdaq s plusom od pola posto.

Tagovi: temeljna inflacija, inflacija, cijene hrane, hrana, energija, usluge
PROČITAJ I OVO
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE