GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 23:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.

Za trećinu tih zemalja BDP po stanovniku sada je niži nego prije pandemije covida-19 - stoji u izvješću koje je danas objavila Svjetska banka o zemljama koje bi mogle imati koristi od darova ili zajmova Međunarodne udruge za razvoj (IDA) - podružnice Svjetske banke pod povoljnim uvjetima.

"Dobrobit tih zemalja nužna je za dugoročni prosperitet svijeta. Današnje tri ekonomske sile - Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od IDA zajmova" - podsjetio je glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill.

Rekao je da su sve tri zemlje napredovale, iskorijenile ekstremno siromaštvo i poboljšale životni standard.

Zemlje koje danas financira IDA imaju potencijal učiniti isto uz međunarodnu pomoć, dodao je.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stupnjem ekstremnog siromaštva osam puta većim od svjetskog prosjeka. Gotovo 25 posto stanovništva u tim zemljama živi s manje od 2,15 dolara dnevno, a 90 posto ljudi suočenih s glađu ili pothranjenošću u svijetu koncentrirano je u tim zemljama, koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i na istoku ili južne Azije.

U izvješću se predlaže jačanje doprinosa međunarodnih financijskih institucija kako bi im se pomoglo i surađivalo u vezi s velikim svjetskim problemima poput klimatskog zatopljenja koje posebno pogađa te zemlje, kao i značajno povećanje financijske potpore.

Pomoć zemljama u razvoju, posebice onima koje su trenutačno u dužničkoj krizi ili u opasnosti da upadnu u nju, bit će među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ovog tjedna u Washingtonu.

Tagovi: svjetska banka, bogati, siromašni
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE