GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa inflacije u Hrvatskoj pala najniže od listopada 2021.

Stopa inflacije u Hrvatskoj pala najniže od listopada 2021.
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 12:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u siječnju stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac 2023. godine, inflacija pala za 0,4 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene početkom veljače.

Rast potrošačkih cijena je tako nastavio usporavanje na godišnjoj razini, pri čemu je stopa inflacije od 4,1 posto najniža od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, deset posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića sa 6,5 posto, zdravlje s 5,5 posto, obrazovanje s 5,4 posto, razna dobra i usluge s 4,6 posto, rekreacija i kultura s 3,9 posto, dok su kategorije alkoholnih pića i duhana te odjeće i obuće porasle za po 3,8 posto.

Cijene u kategoriji prijevoza su skočile za 3,7 posto, u komunikacijama za tri posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 2,5 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 6,1 posto. Cijene usluga porasle su za 5,9 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 2,9 posto, dok su cijene energije pale za 0,4 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene u kategoriji zdravlja, za 2,1 posto, te hrane i bezalkoholnih pića, za 1,3 posto. Cijene u komunikacijama su u prosjeku bile veće za 0,8 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 0,7 posto itd.

S druge strane, najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 13,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod hrane, pića i duhana, za 1,1 posto, te usluga, za 0,7 posto, te dok je pad cijena zabilježen u komponentama industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 3,2 posto, te energije, za 0,5 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju su u odnosu na prosinac 2023. u prosjeku bile niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na siječanj 2023. godine porasle za 4,8 posto.

Tagovi: inflacija, cijene, cijene hrane, restorani, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE