GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Poskupljenja hrane i stanovanja glavni generatori inflacije

Srbija: Poskupljenja hrane i stanovanja glavni generatori inflacije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:46
Autor: SEEbiz / Nova ekonomija
BEOGRAD - Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru 2023. godine su u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 7,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Rast cena u odnosu na novembar stabilizovao se na 0,1 odsto. Potrošačke cene na nivou cele 2023. porasle su u proseku za 12,1 odsto u odnosu na 2022. .

Grupa „Hrana i bezalkoholna pića“, koja čini trećinu potrošačke korpe, bila je jedan od glavnih „pokretača“ visoke inflacije u 2023, sa prosečnim poskupljenjima od 17.9 odsto. Samo hrana je u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu poskupela za 18,5 odstom piše Nova ekonomija.

Od hrane, u 2023. godini najviše je poskupelo povrće (27 odsto), zatim mleko, sir i jaja (25,5 odsto) i „ostali prehrambeni proizvodi (22,4 odsto).

Cene stanovanja (koje obuhvataju kirije, troškove održavanja stanova, računa za komunalije, energente…), a koja čine oko 13,5 odsto potrošačke korpe su ukupno na godišnjem nivou (2023. u odnosu na 2022.) skočile 17,4 odsto.

Najveća godišnja inflacija, izjednačena sa kategorijom „Hrana i bezalkoholna pića“, zabeležena je u grupi „Restorani i hoteli“, takođe sa prosečenim skokom cena od 17,9 odsto.

Cene u ostalim grupama roba i usluga koji čine potrošačku korpu rasle su sporije od navedenih. Primera radi, „Oprema za stan i tekuće održavanje“ je zabeležila skok cena od 15,7 odsto, „Odeća i obuća“ su poskupeli devet procenata, „Alkoholna pića, duvan i narkotici“ 8,7 odsto…

Najmanje je poskupela kategorija „Komunikacije“, koja obuhvata poštanske usluge, telefonske usluge i opremu – svega 1,2 procenta u proseku.

Poskupljenja hrane u potrošačkoj korpi su i dalje veća od prosečnog rasta cena na malo.

Kada se posmatra međugodišnji rast cena (decembar 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine), hrana je poskupela u proseku za 8,4 odsto (u ovoj grupi je i u decembru najviše poskupelo povrće – u odnosu na prošli decembar za 17,9 odsto).

Na mesečnom nivou (decembar u odnosu na novembar) cene hrane su zabeležile rast od 0,3 odsto.

Tagovi: inflacija, srbija, grana, stanovanje, cene, cijene
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE