GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu

Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 07:59
Autor: SEEbiz
SINGAPUR - Gospodarstvo Singapura u prva tri mjeseca 2024. poraslo je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.

Na sezonski prilagođenoj tromjesečnoj osnovi, gospodarstvo je poraslo za 0,1 posto u prvom tromjesečju, što je pad od rasta od 1,2 posto u četvrtom tromjesečju 2023., prema prethodnim procjenama koje je 12. travnja objavilo Ministarstvo trgovine i industriju (MTI).

Glavna ekonomistica banke OCBC Selena Ling primijetila je da je tromjesečni rast najsporiji od prvog tromjesečja 2023. Također je niži od porasta od 0,5 posto koji su analitičari procijenili u Bloombergovoj anketi.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gospodarstvo je poraslo 2,7 posto, što je više od rasta od 2,2 posto u četvrtom tromjesečju 2023. Međutim, ova brojka također nije zadovoljila Bloombergovu srednju prognozu rasta od 3 posto.

No, Ling smiruje.

„Važno je da nije bilo promjena u službenoj prognozi rasta za 2024. od 1 posto do 3 posto na godišnjoj razini, niti na predviđanjima ukupne i temeljne inflacije od 2,5 posto do 3,5 posto na godišnjoj razini. .

„Putanja rasta Singapura će se ojačati u sljedećim tromjesečjima 2024., na temelju poboljšanja u temi oporavka proizvodnje, posebno za elektroniku, i praćena financijskim sektorom u očekivanju da bi sklonost riziku trebala biti potaknuta ciklusom labavljenja globalne monetarne politike u drugoj polovici 2024.”

Ekonomist Maybanka, Chua Hak Bin, rekao je da je gospodarstvo ponovno u usponu, ali je rast donekle neujednačen.

Da, također bih želio primiti SPH Media Limited SPH Media Group, njegove povezane korporacije i podružnice kao i njihove agente i ovlaštene pružatelje usluga. marketing i promocije.
Rekao je da je oporavak proizvodnje i elektronike slabiji od očekivanog, dok su uslužne industrije živahne zbog ukidanja viza za kineske turiste, snažnijeg sektora usluga povezanih s trgovinom, kao i poticaja Taylor Swift.

Dr. Chua je dodao da bi osvetnička putovanja mogla malo izgubiti na snazi do kraja godine, iako su se snažno vratila u prvom kvartalu.

U uslužnim sektorima, trgovina na veliko i malo, te prijevoz i skladištenje zajedno su porasli 2,7 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, u odnosu na 1 posto u prethodnom tromjesečju.

Sektori koji se sastoje od sektora informacija i komunikacija, financija i osiguranja te profesionalnih usluga porasli su 4,2 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, brže od rasta od 3,6 posto u prethodnom tromjesečju.

MTI je priopćio da je rast u sektoru informacija i komunikacija bio potaknut stalnom snažnom potražnjom za informacijskom tehnologijom i digitalnim rješenjima, dok je rast u sektoru profesionalnih usluga uglavnom bio potaknut segmentom sjedišta i poslovnih predstavništava.

Sektori usluga smještaja i prehrane, nekretnina, administrativnih i pomoćnih usluga te ostalih usluga porasli su za 2,9 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, u odnosu na 2 posto u prethodnom tromjesečju.

Tagovi: singapur, ekonomija, usluge
PROČITAJ I OVO
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE