GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Singapurska ekonomija imat će veći rast od očekivanog

Singapurska ekonomija imat će veći rast od očekivanog
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 08:25
Autor: SEEbiz
SINGAPUR - Predviđa se da će singapursko gospodarstvo u 2024. rasti brže nego što se ranije procjenjivalo, dok su izgledi za inflaciju revidirani niže, pokazalo je istraživanje Monetarnih vlasti Singapura u srijedu.

Anketa prognostičara procijenila je ovogodišnji rast od 2,4%, a ukupnu inflaciju od 3,1%, u usporedbi s procjenama ankete iz prosinca o rastu BDP-a od 2,3% i inflaciji od 3,4%.

Očekuje se da će se gospodarski rast grada-države povećati na 2,5% 2025.

Sada se očekuje da će proizvodni sektor u Singapuru – koji čini preko 20% BDP-a zemlje – porasti za 4% u 2024., u odnosu na 2,3%.

Dok su ekonomisti povećali prognoze za sektore proizvodnje, financija i osiguranja te građevinarstva, izgledi za sektore trgovine na veliko i malo, kao i sektora smještaja i prehrane smanjeni su.

Prema anketi, očekuje se rast gospodarstva od 2,6% u prvom tromjesečju, a podaci o BDP-u bit će objavljeni 12. travnja.

U izvješću Bloomberga od 9. ožujka navodi se da su ekonomisti poboljšali prognoze rasta Singapura za prvo tromjesečje nakon singapurske dionice turneje Eras Tour velike glazbene zvijezde Taylor Swift.

U izvješću se dodaje da će koncerti dodati oko 300 do 400 milijuna SG$, ili 20 baznih bodova, BDP-u Singapura u prvom tromjesečju, prema ekonomistu banke DBS Han Teng Chua. Swift je imala šest nastupa u zemlji od 2. do 9. ožujka.

Bruto domaći proizvod Singapura "vjerojatno će se povećati za 2,9%" u prvom kvartalu, dodaje se u izvješću.

Dok je anketa MAS izvijestila da su ekonomisti smanjili svoje prognoze ukupne inflacije s 3,4% na 3,1% za 2024., srednja prognoza za takozvanu metriku "MAS temeljne inflacije" ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodnu anketu na 3%.

Temeljna metrika inflacije MAS izdvaja cijene smještaja i privatnog prijevoza iz ukupne brojke inflacije.

Ukupna inflacija i MAS temeljna inflacija predviđaju se na 2% za 2025.

U svjetlu ovih uvjeta, ekonomisti također ne očekuju promjene u singapurskoj monetarnoj politici u nadolazećoj reviziji u travnju 2024.

Singapur postavlja monetarnu politiku putem postavki tečaja umjesto referentne kamatne stope, dopuštajući singapurskom dolaru da jača i slabi unutar neobjavljenog raspona politike u odnosu na košaricu valuta svojih glavnih trgovinskih partnera.

Tagovi: singapur, ekonomija, swift, taylor swift
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE