GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef Hapag-Lloyda ima dobre vijesti za svjetsku ekonomiju

Šef Hapag-Lloyda ima dobre vijesti za svjetsku ekonomiju
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
LONDON - Rolf Habben Jansen, izvršni direktor Hapag-Lloyda, petog najvećeg prekooceanskog prijevoznika na svijetu, kaže za CNBC da ima poboljšan pogled na trgovinu do kraja 2024.

Razgovori s klijentima i drugim logističkim tvrtkama doveli su izvršnog direktora za brodarstvo do više optimističan pogled na potražnju u drugoj polovici godine nego što je projicirano u prethodnim prognozama.

"Također vidimo da su zalihe iscrpljene u mnogim slučajevima i do sada smo vidjeli dobar oporavak nakon kineske Nove godine", rekao je Jansen. "Dakle, bili smo prilično zadovoljni s tim."

Kompanija je ovaj tjedan izvijestila o velikom padu neto dobiti u 2023. i smanjila dividendu, što je dovelo do pada dionica. Bila je to treća najbolja grupna dobit u povijesti kompanije, iako znatno niža od 2022., čemu su pridonijeli zakrčenost kontejnera i visoke vozarine.

"Zadnje tromjesečje 23. godine bilo je teško jer su stope bile na neodrživim razinama", rekao je Jansen.

“Mislim da su to svi primijetili. Vidjeli smo da se malo povećavaju krajem tromjesečja, a zatim, naravno, kriza na Crvenom moru... koja je ponovno promijenila tržište.”

Iako su problemi s Crvenim morem doveli do skoka cijene brodskih kontejnera, Hapag-Lloyd predviđa smanjenje svoje zarade ove godine zbog povećanja troškova povezanih s trgovinskim preusmjeravanjem s Crvenog mora.

Prema SONAR-u, cijena kontejnera od 40 stopa počela je rasti u SAD-u 3. siječnja, u rasponu od 3.063 do 3.763 dolara, da bi dosegla vrhunac 9. veljače od 5.353 do 7.329 dolara. Iako su stope sada pale, američke tvrtke plaćaju više, s cijenama od Azije do luka Zapadne obale koje su od početka godine porasle za 155%; Azija do istočne obale porast od 129% od početka godine; i Azije do obale Meksičkog zaljeva za 71,2% od početka godine.

Napadi Hutija na komercijalne pomorske interese u Crvenom moru se nastavljaju, a tanker je napadnut u Crvenom moru u petak dok je plovio prema sjeveru u Crvenom moru, iako je tanker u to vrijeme bio prazan i nastavio je svoje putovanje, a nema izvješća o ozlijeđenima posade . Dan ranije, procijenjeno je da je tanker zamalo promašio 47 milja jugoistočno od Adena, Jemen.

"To je zabrinjavajuća situacija i mislim da su izgledi za [Crveno more] vrlo teški", rekao je Jansen.

“Nadamo se da će to biti gotovo za nekoliko mjeseci. Ali vrlo sam svjestan da unatoč svim naporima koje mnoge zemlje poduzimaju, neke također vjeruju da bi to moglo potrajati dosta duže. Na kraju, učinit ćemo sve što možemo kako bismo zaštitili naše ljude, čak i ako to znači da će tranzitno vrijeme biti malo duže.”

Ruta oko Roga Afrike duža je i više goriva troše kontejnerski brodovi. Osim dodatnih troškova, prema Sea-Intelligenceu, preusmjeravanja u Crvenom moru mogla bi povećati emisije ugljičnog dioksida za 260%–354%.

Kao rezultat toga, prekooceanski prijevoznici s plovilima vezanim za Europu plaćat će veće obveze za emisije prema EU sustavu trgovanja emisijama. Prema izračunima tvrtke za pomorsku tehnologiju OceanScore, uz preusmjeravanja koja povećavaju potrošnju goriva i brzinu plovidbe sa 16-20 čvorova kako bi se nadoknadilo neko vrijeme, sustav trgovanja emisijama nameće 50% odgovornosti za putovanja koja potječu iz EU ili putuju u nju, i 100% odgovornost za brodove koji su usidreni u luci EU ili završavaju tranzit iz jedne luke bloka EU u drugu.

Dulja putovanja stvaraju izazovno i skupo okruženje za Hapag Lloyd koji ima cilj postići nultu emisiju ugljika do 2045. godine.

Tagovi: Hapag-Lloyd, trgovina, logistika, ekonomija, crveno more
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE