GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sabor donio proračun za 2024.

Sabor donio proračun za 2024.
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio Državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32, 6 milijardi eura, 'za' proračun je glasovalo 77 zastupnika, 42 je bilo protiv.

Oporba: Proračun je predizborni i neralan, Hrvati najviše daju za hranu

Uoči saborskog glasovanja o Državnom proračunu za iduću godinu, oporba je u četvrtak ponovila kako je on predizborni i nerealan, Vladu je prozvala da ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani prednjače po davanjima za hranu u EU.

Proračun za 2024. pokazuje da Vlada ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama, tvrdi Suverenist Marijan Pavliček i navodi kako proračunski deficit iznosi 4,1 milijardu eura.

To znači da svaki dan trošimo 11 milijuna eura više, nego zaradimo, to je kao da obitelj mjesečno zarađuje dvije tisuće eura, a troši 2200 eura. To ne može dobro završiti, to mora završiti bankrotom, a u tom smjeru i vi trenutno vodite javne financije, poručio je Vladi.

I Emil Daus (IDS) upozorava da opet trošimo više, nego prihodujemo, brine ga 'minus' od 4,1 milijarde eura u državnoj blagajni. Pokazujete smjer kojim država ide, a s tako negativnim proračunom, taj smjer može biti samo negativan, istaknuo je.

Eurostat je nedavno objavio da su hrvatski građani lani potrošili preko 9 milijardi eura za hranu, milijardu i pol eura više nego u godini prije, kazao je Boris Lalovac (SDP), napominjući kako je, s druge strane, u proračunu dvostruko više novca nego 2016., sto milijardi kuna više.

Grmoja: Kupuju se glasovi uoči izbora

Nikola Grmoja (Most) tvrdi da proračun ide u smjeru da se kupe glasovi uoči izbora. Jasno je što pokušavate u stilu Aleksandra Vučića, rekao je vladajućima i poručio im da su upravo oni najveći populisti.

Osiromašili ste građane, Hrvatska je rekorder po cijenama hrane u EU, ovim mrvicama koje im vraćate, neće ih zavarati, ustvrdio je.

Ako bi Grmoja došao na vlast, i Miletić i Raspudić, oni bi proglasili da je afrička svinjska kuga laž. Ako to nije populizam, ne znam što je, odgovorio mu je Hrvoje Zekanović (HDS).

Nezadovoljstvo proračunom za iduću godinu, iskazale su i Natalija Martinčević (Reformisti), koja tvrdi da se neupitno radi o kupovini glasova u idućoj godini i Ružica Vukovac (PH) koja poručuje da je tužna i žalosna država koja na seljaka ide dugim cijevima. Domagoj Hajduković (SD) nezadovoljan je kako se država odnosi prema borbi s komarcima u slavonskim županijama.

Oporbene kritike odbacuje HDZ-ova Grozdana Perić (HDZ) koja kaže da je proračun itekako realan, stvaran i ostvariv, da pokazuje socijalnu osjetljivost.

Već 11. kvartal za redom, Hrvatska bilježi viši rast BDP-a, trenutno smo prvi u Europi, Vlada konstantno nastoji smanjiti inflaciju, smanjuje se udjel javnog duga u BDP-u, pobrojala je zastupnica i naglasila da proračunski manjak nije ništa neuobičajen, da ga imaju i druge države.

Naglasila je i kako država u idućoj godini povećava plaće i mirovine, socijalne naknade, dohodak za djecu, potpore.

Sabor danas donosi Državni proračun za 2024., no prije toga glasuje o 457 amandmana koje su zastupnici podnijeli na proračun, a Vlada ih odbila.

Tagovi: PRORAČUN, SABOR
PROČITAJ I OVO
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
ANALIZA
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna.
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
OVI INDEKS
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču pao je za 0,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u odnosu na siječanj ove godine porastao za tri posto, što je najveći rast vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini od lanjskog rujna, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
ZAOSTAJANJE
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
KOPAONIK - Srbija je 2005. godine bila na nivou od 58 odsto razvijenosti zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a u 2022. je pala na 56 odsto, naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u analizi koju je danas predstavio na Kopaonik biznis forumu.
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE