GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan

S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 13:34
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s (S&P), objavila je novi izveštaj za Crnu Goru, u kome je dosadašnji izgled, označen kao „stabilan“, poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocene B/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Prema metodologiji S&P, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izveštaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i pozitivnih očekivanja u budućnosti“, rekli su iz ministarstva.

S&P izglede procenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku.

„Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima“, saopšteno je iz ministarstva.

Izmena outlooka na „pozitivan“, kako se dodaje, znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države.

„U izveštaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 meseci, ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga. U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta, ili mera fiskalne konsolidacije“, objasnili su iz ministarstva.

Takođe, kako su naveli, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze.

Unapređenje izgleda u „pozitivan“, kako su ocenili iz ministarstva, prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom ove i naredne godine.

„Iako se trenutno predviđa prosečan deficit budžeta od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u naredne dve godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u prošloj godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Predviđa se prosečan fiskalni deficit od tri odsto BDP-a u periodu od ove do 2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto prošle godine, koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda.

Ministarstvo finansija je saopštilo da u izveštaju S&P procene su da će deficit tekućeg računa u proseku iznositi 12 odsto BDP-a u srednjem roku.

Tagovi: IZGLEDI, REJTING, CRNA GORA, S&P
PROČITAJ I OVO
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
Usporavanje inflacije u Srbiji
CIJENE
Usporavanje inflacije u Srbiji
BEOGRAD - Potrošačke cijene ovog su ožujka (u odnosu na isti mjesec prošle godine) u prosjeku porasle za pet posto.
Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a
MANDAT
Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a
WASHINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) imenovao je danas Kristalinu Georgievu za novi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije, javlja francuska novinska agencija AFP. Izvršna direktorica MMF-a započet će svoj drugi mandat u rujnu.
Ovo su tri zemlje najbolje za poslovanje
RANGIRANJA
Ovo su tri zemlje najbolje za poslovanje
LONDON - Singapur, Danska i SAD najbolja su mjesta na svijetu za poslovanje, prema ljestvici poslovnog okruženja Economist Intelligence Unita.
Studija upozorava na rastuće ekonomske rizike za njemačku izvoznu industriju
RIZICI
Studija upozorava na rastuće ekonomske rizike za njemačku izvoznu industriju
BERLIN - Politički nesigurna vremena loš su znak za njemačko gospodarstvo ovisno o izvozu, a studija preporučuje tvrtkama da prilagode svoju strategiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE