GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan

S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 13:34
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s (S&P), objavila je novi izveštaj za Crnu Goru, u kome je dosadašnji izgled, označen kao „stabilan“, poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocene B/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Prema metodologiji S&P, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izveštaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i pozitivnih očekivanja u budućnosti“, rekli su iz ministarstva.

S&P izglede procenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku.

„Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima“, saopšteno je iz ministarstva.

Izmena outlooka na „pozitivan“, kako se dodaje, znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države.

„U izveštaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 meseci, ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga. U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta, ili mera fiskalne konsolidacije“, objasnili su iz ministarstva.

Takođe, kako su naveli, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze.

Unapređenje izgleda u „pozitivan“, kako su ocenili iz ministarstva, prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom ove i naredne godine.

„Iako se trenutno predviđa prosečan deficit budžeta od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u naredne dve godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u prošloj godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Predviđa se prosečan fiskalni deficit od tri odsto BDP-a u periodu od ove do 2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto prošle godine, koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda.

Ministarstvo finansija je saopštilo da u izveštaju S&P procene su da će deficit tekućeg računa u proseku iznositi 12 odsto BDP-a u srednjem roku.

Tagovi: IZGLEDI, REJTING, CRNA GORA, S&P
PROČITAJ I OVO
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE