GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realne plaće u Hrvatskoj rastu najbrže u regiji

Realne plaće u Hrvatskoj rastu najbrže u regiji
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 10:51
Autor: RBA analize

ANALIZA . Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za treće tromjesečje 2023. prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do rujna 2023. iznosila je 1.563 eura.

Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za treće tromjesečje 2023. prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do rujna 2023. iznosila je 1.563 eura. Hrvatska se tako, u usporedbi s zemljama u okruženju, i dalje nalazi u gornjem dijelu ljestvice prema visini prosječne bruto plaće. Najvišu prosječnu bruto plaća u razdoblju od siječnja do rujna 2023. i dalje bilježi Slovenija (2.185 eura), a slijede Češka (1.747 eura) te Poljska koja je preskočila Hrvatsku i vratila se na treće mjesto, a u promatranom razdoblju prosječna bruto plaća iznosila je 1.592 eura. Niže prosječne bruto plaće od Hrvatske zabilježile su Mađarska, Rumunjska i Slovačka s prosječnim bruto plaćama od 1.460 eura odnosno 1.458 eura i 1.383 eura.

U usporedbi s ostalim zemljama u okruženju na samom začelju su Bugarska (995 eura) te Srbija (993 eura). Ovdje je važno napomenuti kako dinamički prikaz kroz razdoblje od početka 2009. godine ukazuje na razmjerno snažniji trend rasta prosječnih bruto plaća kod usporedivih zemalja dok je istovremeno dinamika godišnjeg rasta prosječne bruto plaće u Hrvatskoj blago ubrzala tek unazad nekoliko godina. Dakako, snažni inflatorni pritisci koji su prisutni od posljednjeg tromjesečja 2021. uvjetuju i dinamiku kretanja prosječnih plaća u realnom izrazu, utječući tako i na realni raspoloživi dohodak. U većini promatranih zemalja iz okruženja, iako uz postupno usporavanje, prosječne stope rasta potrošačkih cijena (mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena) u promatranom razdoblju i dalje su bile u dvoznamenkastom području (izuzev Slovenije i Hrvatske gdje je prosječna inflacija iznosila 8,3% odnosno 9,5% godišnje). Posljedično, u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj prosječne plaće su u realnom izrazu zabilježile pad i to za 5% godišnje u prva tri tromjesečja 2023. u Češkoj odnosno za 2,3% i 4,5% godišnje u Mađarskoj i Slovačkoj.

S druge strane pozitivna realna stopa zabilježena je u Hrvatskoj (+6,8% godišnje), Sloveniji (+1,2%), Poljskoj (+0,8%), te Rumunjskoj i Bugarskoj (+1,7% odnosno +5.9% godišnje). Nastavak usporavanja inflatornih pritisaka u Hrvatskoj kao i u zemljama u okruženju i u mjesecima pred nama povoljno će se odražavati na kretanja plaća u realnom izrazu. Nadalje, i manjak radne snage koji je, kao i u Hrvatskoj prisutan na području zemalja EU također će nastaviti vršiti pritisak na rast plaća.

Posljednji podaci Eurostata (koji se periodično objavljuju dva puta godišnje) pokazuju da je minimalna bruto plaća obračunata za drugi dio 2023. u Hrvatskoj iznosila 700 eura. Očekivano, značajno viša minimalna bruto plaća zabilježena je u Sloveniji (1.203 eura) i Poljskoj (811 eura). Usporedive zemlje u okruženju koje su imale nižu minimalnu bruto plaću jesu: Bugarska (399 eura), Rumunjska (604 eura), i Mađarska (624 eura). Pritom vrijedi istaknuti, prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata za 2022. godinu, da minimalna bruto plaća u Hrvatskoj čini svega 47% udjela u prosječnoj bruto plaći. Isti udio kao Hrvatska ima i Poljska, a prednjači Slovenija s 61,1%. Ostale zemlje u okruženju imaju niži udio minimalne bruto plaće u ukupnoj prosječnoj bruto plaći. (Elizabeta Sabolek Resanovic)

Tagovi: realne plaće, plaće, zarade, prosječne plaće
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE