GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodna aktivnost u SAD-u raste najbrže od 2022.

Proizvodna aktivnost u SAD-u raste najbrže od 2022.
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 18:07
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki proizvodni sektor u najjačoj je poziciji od 2022., pokazala su dva izvješća objavljena u ponedjeljak.

Proizvodni PMI Instituta za upravljanje opskrbom pokazao je da je proizvodni sektor krenuo u ekspanziju prvi put od rujna 2022. u ožujku, dok je mjera S&P Globala pokazala da je proizvodnja prošlog mjeseca dosegla najvišu razinu u 22 mjeseca dok američko gospodarstvo nastavlja impresionirati.

ISM-ov PMI za proizvodnju zabilježio je očitanje od 50,3 u ožujku, što je više od očitanja u veljači od 47,8 i više od očekivanja ekonomista od 48,3, prema podacima Bloomberga.

Očitanje u ožujku označava najviše za indeks od rujna 2022. i prvi put da se proizvodna aktivnost proširila od listopada 2022. Očitanja iznad 50 za ovaj indeks ukazuju na širenje aktivnosti, dok očitanja ispod 50 ukazuju na smanjenje.

"Potražnja je bila pozitivna, proizvodnja je ojačala, a inputi su ostali prilagodljivi", rekao je u priopćenju tvrtke Timothy Fiore, predsjednik ISM-ovog povjerenstva za istraživanje poslovanja proizvodnje.

Izvješće ISM-a također je pokazalo porast novih narudžbi i proizvodnje nakon što su ti pod-indeksi prošli mjesec pali u kontrakciju.

Vlastiti proizvodni PMI S&P Globala u ponedjeljak je pokazao da je proizvodna proizvodnja u SAD-u u ožujku dosegla najvišu razinu u 22 mjeseca. Tvrtkina šira mjera proizvodne aktivnosti dosegnula je 51,9 u ožujku, što je pad od očitanja u veljači od 52,2, što je najviše od srpnja 2022.

"Konačno očitavanje S&P Global Manufacturing PMI signalizira daljnje ohrabrujuće poboljšanje poslovnih uvjeta u ožujku, dodajući znakove da se čini da se američko gospodarstvo ponovno proširilo solidnom brzinom u prvom kvartalu", rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Global Market Intelligencea.

Tagovi: proizvodnja, amerika, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE