GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žele li zdravstveno osiguranje svi nezaposleni morat će na burzu

Žele li zdravstveno osiguranje svi nezaposleni morat će na burzu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 10:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sve nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) mogle bi ostati bez zdravstvenog osiguranja, piše u četvrtak Jutarnji list, ističući da bi se zbog toga u narednom razdoblju na HZZ moglo prijaviti još 100.000 ljudi.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), u sklopu čišćenja registra i rješavanja "lažnih" osiguranika, priprema zakonske izmjene kojima će, 20-ak godina od njezina ukidanja, vratiti odredbu po kojoj nezaposlena osoba stječe zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu.

To pak znači da bi se, prema grubim računicama, u narednom razdoblju na HZZ moglo prijaviti još 100.000 ljudi, nezaposlenih koji ne traže posao preko burze, jer će u protivnom ostati bez zdravstvenoga.

Broj nezaposlenih na burzi u tom bi se slučaju udvostručio: prema podacima HZZ-a, jučer je na burzi ukupno bilo 129.459 osoba.

HZZO je već potpisao ugovor o informatičkoj povezanosti s burzom rada kako bi mogao automatski kontrolirati tko je, a tko nije prijavljen na burzi, a takve ugovore ima i s MUP-om i Poreznom upravom.

Svrha je očistiti registar osiguranika od oko 300.000 ljudi, za koliko ih se procjenjuje da nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno.

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u čijoj je nadležnosti HZZ koji bi se mogao suočiti s dvostruko većim brojem klijenata, potvrđuju da je osnovana radna skupina koja će se baviti ovom tematikom, ali odgovaraju da će odgovore na konkretna pitanja - što će za Hrvatsku značiti takav skok u broju nezaposlenih, hoće li morati zaposliti dodatne radnike u HZZ-u, ima li smisla nekoga tko ne želi naći posao tjerati da se redovito javlja na burzu, ide na radionice i sastanke s referentom - moći dati tek nakon održavanja uvodnog sastanaka.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu smatra da HZZO treba riješiti status osiguranika koji su nezaposleni i po toj osnovi imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, ali ne na ovaj način.

Trebalo bi se omogućiti nezaposlenima, koji ne žele biti zaposleni, da sami uplaćuju zdravstveno osiguranje. Ako uzmemo banalan primjer iznajmljivača apartmana, koji nije zaposlen, ali ima prihode, on ne bi trebao imati besplatno zdravstveno, već ga sam uplaćivati - smatra Nestić i dodaje da bi trebalo napraviti socijalnu skalu. Također, važno je da ljudi koji rade vani i imaju zdravstveno osiguranje u drugoj zemlji ne troše naše zdravstveno koje ne uplaćuju, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tagovi: zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
STAGNACIJA
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
SARAJEVO - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva odsto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
Slovenija pogoršala transparentnost proračunskog procesa
POGORŠANJE
Slovenija pogoršala transparentnost proračunskog procesa
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine zauzela 27. mjesto od 125 zemalja po transparentnosti proračunskog procesa, što u obzir uzima transparentnost, mogućnost sudjelovanja javnosti i kontrolu.
MMF poboljšao prognoze rasta kineske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze rasta kineske ekonomije
PEKING - Međunarodni monetarni fond u srijedu je povisio svoju prognozu rasta Kine za ovu godinu na 5%, s prethodnih 4,6%, zbog "snažnih" brojki u prvom tromjesečju i nedavnih mjera politike.
Sentiment potrošača u vezi s američkim gospodarstvom ponovno raste
SIGNALI
Sentiment potrošača u vezi s američkim gospodarstvom ponovno raste
WASHINGTON - Nakon tri mjeseca pada, vrijednost indeksa povjerenja potrošača u američko gospodarstvo porasla je u svibnju s travanjskih 97,5 bodova na 102 boda, objavila je njujorška organizacija Coinference Board.
MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
PREDVIĐANJA
MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) sada procjenjuje da će njemačko gospodarstvo rasti znatno bržim tempom u sljedeće dvije godine, nakon krhkih 0,2 posto u 2024. Njemačka je ove godine na začelju vodećih zapadnih gospodarstava u smislu brzina rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE