GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postaje li Rusija kineska kolonija?

Postaje li Rusija kineska kolonija?
BROJKE GOVORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 07:43
Autor: SEEbiz / klix.ba

MOSKVA - Nakon što je Rusija odlučila izvršiti invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., gospodarstvo, koje se dotad uglavnom temeljilo na suradnji sa zapadnim zemljama, doživjelo je kolaps gotovo preko noći

Zbog toga se s vremenom Rusija sve više počela okretati Kini i drugim azijskim zemljama, koje su se pokazale kao jedne od rijetkih koje žele ostvariti veću suradnju s Ruskom Federacijom.

Naravno, iza svega stoje određeni interesi, a s obzirom na to da Rusija baš i nije u poziciji birati partnere, svaka azijska država, a posebno Kina, bila je u povoljnijoj pregovaračkoj poziciji od Moskve.

Glavni ekonomist Instituta za međunarodne financije Robin Brooks analizirao je gospodarsku suradnju Rusije s nizom zemalja, a posebno se osvrnuo na odnos Pekinga i Moskve. Uvidom u podatke, Brooks ističe da je Kina u posljednjem razdoblju postala najvažniji partner Rusije.

"Kina je postala najveći trgovački partner Rusije. Svaki pad izvoza iz zapadnih zemalja više je nego nadoknađen ogromnim porastom kineskog izvoza u Rusiju. Porast kineskog izvoza jedan je od najvećih stupova podrške Putinovoj ratnoj ekonomiji", Brooks rekao je.
Analizom gospodarske suradnje Kine i Rusije bavili su se i drugi analitičari, a službeni podaci pokazali su da je ukupna trgovinska razmjena Kine s Rusijom u svibnju 2023. porasla na razine neviđene od početka ruske invazije.

Trgovinska razmjena dviju zemalja prošlog mjeseca bila je vrijedna 20,5 milijardi dolara. Kineski uvoz iz Rusije zabilježen je u iznosu od 11,3 milijarde dolara, pojašnjeno je.

Tijekom ranijih susreta Vladimir Putin i Xi Jinping obećali su da će dvije zemlje povećati trgovinsku razmjenu na 200 milijardi dolara do kraja 2023. godine i naglasili da je kinesko-rusko partnerstvo bezgranično.

No, sudeći prema službenim podacima, čini se da je odnos Kine i Rusije daleko od odnosa kakav bi trebali imati ravnopravni ekonomski partneri.

Tagovi: Rusija, kineska ekonomija, Kina, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE